Irinel Popescu: lista medicamentelor compensate si gratuite va fi diminuata

0
177

Prof. dr. Irinel Popescu, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, a declarat intr-o emisiune televizata ca numarul medicamentelor gratuite si compensate ar putea fi redus. Potrivit sefului CNAS, lista medicamentelor compensate si gratuite este foarte mare si trebuie diminuata. Masura va fi luata din cauza posibilei scumpiri a medicamentelor.

Irinel Popescu da asigurari, insa, ca pacientii nu vor simti eliminarea anumitor produse medicamentoase. „Vor exista echivalente. Pe lista respectiva au fost incluse mai multe medicamente dintre care il vom pastra pe cel de care oamenii au intr-adevar nevoie”, a explicat presedintele CNAS intr-o emisiune transmisa de RealitateaTV.

Pretul medicamentelor va fi recalculat de la 1 februarie 2009, la un curs de 4 lei pentru euro. Decizia de recalculare a pretului medicamentelor a fost luata dupa ce piata farmaceutica romaneasca a fost blocata de cursul leu/euro. Distribuitorii de medicamente au fost obligati, potrivit legii, sa stabileasca pretul medicamentelor la o cotatie de 3, 63 lei pentru un euro, in conditiile in care moneda europeana a atins valori de peste 4, 3 lei.

in conditii unei recalculari, pretul medicamentelor ar putea sa creasca considerabil, sustin distribuitorii. Pe de alta parte, ministrul Bazac afirma ca medicamentele nu se vor scumpi. Acesta sustine ca noua modalitate de stabilire a pretului nu va obliga bolnavii sa plateasca mai mult pentru produsele medicamentoase de care au nevoie.

Articolul precedentFarmaciile din Cluj au ramas fara insulina
Articolul următorColegiul Medicilor contesta la Curtea Constitutionala ordonanta privind blocarea posturilor publice