Ion Bazac: Medicamentele nu se vor scumpi

0
196

Ministrul Sanatatii, Ion Bazac, afirma ca medicamentele nu se vor scumpi in urma recalcularii de la 1 februarie. Acesta sustine ca noua modalitate de stabilire a pretului nu va obliga bolnavii sa plateasca mai mult pentru produsele medicamentoase de care au nevoie.

Mai mult, ministrul Sanatatii sustine ca, de la 1 februarie, pretul medicamentelor compensate va scadea, cu aproximativ 10%, deoarece la recalculare se va tine cont de cel mai mic pret CIP din 12 tari membre ale Uniunii Europene. „Importatorii vor fi obligati sa se raporteze la cel mai mic pret CIP din cele 12 tari, in caz contrar urmand sa fie sanctionati prin faptul ca nu vor mai putea vinde, timp de un an, medicamente compensate”, a precizat Ion Bazac.

O parte dintre distribuitorii de medicamente au declarat ieri, dupa intalnirea avuta cu ministrul Sanatatii, ca pretul medicamentelor ar putea sa creasca considerabil, in urma recalcularii, la un curs de 4 lei pentru un euro.

Decizia de recalculare a pretului medicamentelor a fost luata dupa ce piata farmaceutica romaneasca a fost blocata de cursul leu/euro. Distribuitorii de medicamente au fost obligati, potrivit legii, sa stabileasca pretul medicamentelor la o cotatie de 3, 63 lei pentru un euro, in conditiile in care moneda europeana a atins valori de peste 4, 3 lei.

Articolul precedentFarmaciile din Cluj au ramas fara insulina
Articolul următorColegiul Medicilor contesta la Curtea Constitutionala ordonanta privind blocarea posturilor publice