Colegiul Medicilor contesta la Curtea Constitutionala ordonanta privind blocarea posturilor publice

0
225

Colegiul Medicilor din Romania a trimis o instiintare Avocatului Poporului prin care ii solicita sesizarea Curtii Constitutionale cu privire la ordonanta care dispune blocarea posturilor vacante din institutiile publice.

Potrivit reprezentantilor Colegiului Medicilor, blocarea ocuparii posturilor libere din sistemul sanitar public va influenta intr-un mod dezastruos calitatea actului medical. Aplicarea acestei ordonante va creste migratia medicilor in alte tari, sustin oficialii de la Colegiul Medicilor.

a€œin opinia noastra, aceasta ordonanta incalca normele constitutionale referitoare la garantarea dreptului la munca si a autonomiei locale. in contextul actual in care Romania se confrunta cu un deficit ingrijorator de personal calificat in sistemul sanitar, consideram ca aplicarea acestei ordonante va conduce la cresterea migratiei medicilor tineri in tarile dezvoltate, fapt ce va avea consecinte dezastruoase asupra calitatii actului medical. Aceste masuri vizeaza in primul rand medicii tineri care vor fi transformati in someri. Majoritatea specialitatilor se pot desfasura doar in spital, sistemul privat neputand sa absoarba atatia medici”, a declarat prof. dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania.

Mai mult, in document se arata faptul ca adoptarea acestei ordonante nu va duce la realizarea unei economii la bugetul de stat, deoarece serviciile medicale prestate in unitatile sanitare publice sunt decontate de casele de asigurari de sanatate si nu din bani de la bugetul de stat.

Sursa: SanatateaTV

Articolul precedentIon Bazac: Medicamentele nu se vor scumpi
Articolul următorLinie Verde pentru sesizarea problemelor din Sanatate!