Investigatia PET/CT, cea mai moderna metoda de diagnosticare a cancerului, a ajuns si in Romania

0
190

Una dintre cele mai performante tehnologii in depistarea cancerului a ajuns si in Romania. Astfel, in Oradea a fost deschis primul centru PET/CT.

Investigatia PET/CT este cea mai moderna metoda de diagnosticare a cancerului si consta in imbinarea investigatiei PET (tomografie pe baza de emisie pozitronica) cu cea CT (tomografie computerizata). Cu ajutorul tomografiei pe baza de emisie pozitronica (PET), medicii pot analiza metabolismul anumitor tesuturi, iar prin imaginile oferite de tomografia computerizata (CT) pot vizualiza relatiile anatomice ale organelor.

in cazul aparitiei unor leziuni canceroase, metabolismul se schimba, in primul rand prin acumularea de glucoza, principalul nutrient al celulelor. Importanta investigatiei PET/CT consta tocmai in posibilitatea de a putea depista captarea excesiva a glucozei.

inainte de examinare, in organism este introdus un material special, numit FDG (glucoza marcata cu un izotop radioactiv). Izotopul si glucoza ajung la nivelul celulelor, iar radiatia pe care izotopul o emite ajuta la detectarea modificarilor patologice.

Aparatura PET/CT permite obtinerea unor imagini extrem de clare prin intermediul carora se poate stabili cu exactitate daca modificarea este de tip benign sau malign. Pot fi, de asemenea, depistate si modificari de dimensiuni extrem de mici, de numai cativa milimetri, de exemplu. Un alt avantaj important al utilizarii tehnologiei PET/CT este rapiditatea stabilirii diagnosticului si posibilitatea inceperii tratamentului in timp util.

Metoda devine extrem de folositoare, cu atat mai mult cu cat in Romania apar anual aproape 70.000 de imbolnaviri de cancer.

Articolul precedentALDH 2- enzima care elimina alcoolul din organism ajuta si la refacerea inimii dupa un atac de cord
Articolul următorMaine incepe Baby Expo!