Alimentele pe baza de soia afecteaza fertilitatea masculina

0
254

Alimentele pe baza de soia, consumate in cantitati mari, pot reprezenta o cauza a infertilitatii masculine, potrivit unui studiu condus de cercetatorii de la Universitatea Queen, din Belfast. Rezultatele studiului au indicat ca barbatii care consuma mai mult de 2 portii pe saptamana de alimente bogate in soia, au in medie cu 41 de milioane de spermatozoizi mai putin pe mililitru de lichid seminal decat barbatii care nu consuma deloc produse pe baza de soia.

Soia are in compozitie o substanta, numita isoflavon, ce imita efectele estrogenului, hormon sexual feminin. O cantitate ridicata de estrogen determina reducerea calitatii spermei. Comparata cu alte alimente, soia contine cea mai mare concentratie de isoflavon.

Pentru efectuarea studiului, a fost analizata sperma a 99 barbati care au apelat la o clinica de fertilizare pe parcursul anilor 2000-2006. Respondentilor li s-au pus intrebari privind cantitatea consumata de alimente pe baza de soia, din 15 categorii distincte, in ultimele 3 luni. Specialistii au impartit barbatii in patru categorii, in functie de nivelul de isoflavon din dietele lor. Apoi, barbatii au oferit mostre de sperma pentru realizarea unei numaratori a spermatozoizilor. Barbatii care au consumat cel putin o jumatate de portie de alimente pe baza de soia au inregistrat un nivel mai scazut de spermatozoizi in lichidul seminal.

Scaderea numarului de spermatozoizi nu poate transforma un barbat normal din punct de vedere al fertilitatii in unul infertil, dar poate avea aceasta repercusiune daca barbatul are deja un continut redus de spermatozoizi in lichidul seminal. Un numar de 80-120 milioane de spermatozoizi pe ml de lichid seminal este considerat normal, in timp ce barbatii care produc mai putin de 20 de milioane de spermatozoizi pe ml sunt considerati a avea probleme de fertilitate. in timpul procesului de crestere, consumul excesiv de soia poate avea repercusiuni asupra abilitatii reproducatoare a barbatilor.

Soia este de multe ori asociata cu o hrana a vegetarienilor, insa soia este folosita in foarte multe din produsele alimentare procesate. Medicii recomanda consumul alimentelor proaspete si a celor preparate acasa. De cele mai multe ori, persoanele tind sa cumpare produse fara a sti de fapt ce ingrediente urmeaza sa consume.

Sursa: SanatateaTV

Articolul precedentALDH 2- enzima care elimina alcoolul din organism ajuta si la refacerea inimii dupa un atac de cord
Articolul următorMaine incepe Baby Expo!