Ghiozdanele grele pot distruge coloana vertebrala

0
204

Ghiozdanele grele si modul incorect de purtare al acestora pot constitui factori determinanti pentru aparitia tulburarilor coloanei vertebrale. Un studiu, efectuat de specialistii de la Institutul de Sanatate Publica Bucuresti, a relevat ca 45% dintre elevii chestionati, in varsta de 10-11 ani, au tendinta de scolioza. Medicii atrag atentia ca numarul cazurilor de scolioza a crescut ingrijorator, raportat la anii trecuti.

Manualele, culegerile, cartile suplimentare, penarele, atlasele si blocurile de desen totalizeaza o povara prea grea pentru umerii scolarilor. Medicii recomanda ca greutatea ghiozdanului sa nu fie mai mare de 10% din greutatea corpului. Copiii foarte mici nu ar trebui sa isi duca singuri ghiozdanul. De asemeni, perioada de prepubertate si pubertate este foarte critica pentru ca atunci copii cresc in inaltime, se dezvolta si exista riscul de a capata deviatii ale coloanei vertebrale. Specialistii adauga ca este indicat sa se limiteze pe cat posibil timpul in care copii duc in spate ghiodanul.

Ghiozdanele purtate asimetric, pe un singur brat sau purtate in diagonala pot afecta foarte grav coloana vertebrala. Chiar si ghiozdanele purtate corect pe ambii umeri prezinta o alta problema: baretele atarna foarte jos la nivelul spatelui si drept urmare, pentru a nu scapa ghiozdanul, copiii au tendinta sa isi adune umerii si sa faca pozitii cifotice. Problemele pot fi reprezentate de cifo-scolioze usoare sau chiar scolioza. Ghiozdanul pe roti are o greutate redusa de tractiune, dar presupune o manevra asimetrica, intrucat trebuie folosita o singura mana.

Ghiozdanul ideal, potrivit afirmatiilor medicilor, trebuie sa fie dreptunghiular, solid, cu doua barete, pentru a permite repartizarea greutatii pe ambii umeri. Baretele trebuie sa fie scurte, astfel incat ghiozdanul sa fie tras pe spate, iar coloana vertebrala sa fie mentinuta intr-o pozitie dreapta.

Articolul precedentALDH 2- enzima care elimina alcoolul din organism ajuta si la refacerea inimii dupa un atac de cord
Articolul următorMaine incepe Baby Expo!