Barbatii peste 50 de ani sa-si verifice prostata, recomanda urologi de renume

0
348

Cancerul de prostata poate fi controlat si vindecat, dar pentru a-l preveni, barbatii cu varsta peste 50 de ani e bine sa efectueze periodic un control medical, sustine prof. dr. Gheorghe Bumbu, o somitate in uroginecologia romaneasca si internationala.

Recomandarea a fost facuta de profesorul Bumbu in deschiderea oficiala a simpozionului cu participare nationala si internationala „Urology Week”, manifestare sub coordonarea Asociatiei Europene de Urologie si a Asociatiei Romane de Urologie.

„Cancerul de prostata, aceasta boala teribila poate fi controlata. Medicii de familie nu trebuie decat sa intrebe barbatii de peste 50 de azi cum urineaza, iar presa sa scrie mare doar atat: V-ati verificat prostata? Mass-media poate face intr-o zi cat noi intr-un an si ar face foarte mult, va rog sa ma credeti”, a spus prof. Bumbu, vicepresedintele Asociatiei Romane de Urologie si presedintele Societatii Romane de Uroginecologie.

Chiar daca de aproape 20 de ani nu s-au mai efectuat statistici la nivel national, prof. Bumbu, in urma screening-urilor efectuate de echipa sa si a experientei sale medicale, apreciaza ca incidenta cancerului de prostata este ingrijoratoare. in Europa de vest sau in America se descopera pana la 500.000 de pacienti noi si cam tot atatia mor intr-un an.

Decanul Facultatii de medicina Oradea, Adrian Maghiar, a subliniat importanta programului national de analize demarat anul trecut de Ministerul Sanatatii, apreciind ca este doar un prim pas care ar necesita sa fie continuat de catre medicii de familie pe anumite probleme de sanatate publica, una dintre acestea fiind si suferinta prostatei.

„Afectiunile prostatei se pot determina destul de repede si se poate face un triaj foarte rapid al pacientilor care pot sa aiba anumite suferinte. in afara de medicii de familie, un rol important revine si presei care sa informeze detalii: unde se poate face un PSA (determinarea antigen prostatic specific – n.n.), o ecografie, specialisti avem. Calitatea sectiei de urologie, in frunte cu prof. Bumbu, cursurile pe care medicul oradean le face in fiecare an sunt o recunoastere a valorii urologiei din Bihor”, a subliniat decanul.

Precedand o manifestare similara ce va avea loc la Bucuresti saptamana aceasta, in simpozionul de la Oradea, desfasurat in perioada 8-13 septembrie, au fost abordate, practic si teoretic, patologiile urologice: adenomul prostatei, cancerul de prostata, prostatitele, incontinenta urinara la barbat si disfunctia erectila. La simpozion participa aproape 120 de medici de familie, medici rezidenti si specialisti de urologie din toata tara.

Sectiunea de workshop a fost reprezentata prin interventii operatorii transmise in timp real din salile de operatii ale Clinicii de urologie, din Spitalul judetean, catre sala de auditoriu. in timpul celor doua interventii pe zi, profesorul Bumbu a explicat auditoriului fiecare pas efectuat. in ultima zi de operatii o echipa de mai multi medici renumiti au operat si comentat live cea de-a opta operatie de indepartare totala a prostatei (prostatectomie radicala).

Partea teoretica a simpozionului a constat in prezentari stiintifice sustinute de catre profesori universitari si medici specialisti de la clinici de urologie din tara (Cluj- Napoca, Arad, Timisoara, Iasi, Satu-Mare, Baia-Mare, Tg. Mures, Zalau, Brasov, Sibiu, Alba Iulia) si din strainatate (Germania, Ungaria).

Sursa: Agerpres

Articolul precedentALDH 2- enzima care elimina alcoolul din organism ajuta si la refacerea inimii dupa un atac de cord
Articolul următorMaine incepe Baby Expo!