Intreruperea tratamentului cu aspirina, in cazul persoanelor cardiace, creste riscul producerii unor evenimente cardiovasculare

0
46

Un studiu publicat recent arata ca oprirea tratamentului pe termen lung cu aspirina in doze mici creste riscul producerii unor evenimente caradiovasculare, in cazul pacientilor care au probleme cu inima.

Potrivit datelor, una din 74 persoane care au oprit tratamentul au avut un eveniment cardiovascular in plus pe an. De asemenea, rata evenimentelor cardiovasculare a fost cu 37% mai mare in cazul persoanelor care au renuntat la dozele zilnice de aspirina.

„Tratamentul cu doze mici de aspirina este simplu si ieftin. Atata timp cat nu exista sangerari sau nu sunt programate interventii chirurgicale majore, cercetarile noastre au demonstrat beneficiile pe care pacientii le au daca nu renunta la el”, spune autorul studiului, profesorul Johan Sundstrom, de la Universitatea Uppsala, din Suedia.

Studiul a fost publicat in Jurnalul „Circulation” al Asociatiei Americane de Cardiologie. Pentru realizarea acestuia au fost studiate datele a 601.527 de persoane care, timp de 4 ani, au luat zilnic doze mici de aspirina pentru a preveni producerea de noi infarcte si atacuri cerebrale. Participantii au avut peste 40 de ani si nu sufereau de cancer.

Luata in doze mici, aspirina ajuta la reducerea riscului de recurenta a infarctelor si atacurilor cerebrale. intre 10 si 20% dintre persoanele care au supravietuit unui infarct renunta sa mai ia aspirina in primii trei ani de la producerea acestuia, arata datele.

Potrivit Asociatiei Americane de Cardiologie, persoanele care au facut infarct, dar si cele cu risc ridicat de a suferi unul ar trebui sa ia zilnic o doza mica de aspirina.

Articolul precedentIntreruperea tratamentului zilnic cu aspirina, la cardiaci, creste riscul producerii unor evenimente cardiovasculare
Articolul următorAproximativ un milion de romani sufera de insuficienta cardiaca. Cei mai multi nici nu stiu ca au aceasta afectiune