Cum intarim sistemul imunitar al copiilor

0
277

Sistemul imunitar al copiilor se confrunta, uneori, cu diverse probleme ce se transpun intr-o sensibilitate mai mare la infectii, sunt de parere specialistii. Acestea sunt mai frecvente toamna, atunci cand vremea se raceste, iar sinteza de Vitamina D din organism scade, se arata intr-un comunicat de presa primit la adresa redactiei www.sanatateatv.ro.

Potrivit cercetatorului Horatiu Albu, atunci cand copiii dezvolta in mod repetat raceli, viroze respiratorii si infectii gastro-intestinale, alimentatia celor mici ar trebui schimbata.

„Cand sistemul imunitar al copilului pare sa contracteze orice virus venit de la colegi rezultand tot felul de raceli, viroze respiratorii si infectii gastro-intestinale repetate este timpul sa examinati cu mult mai multa atentie alimentatia micutului. Foarte probabil, ea nu contine in cantitati necesare micronutrientii intens utilizati de sistemul sau imunitar”, spune Horatiu Albu.

Cercetatorul atrage atentia si asupra fapului ca exista unele masuri nutritionale foarte simple care pot ajuta in echilibrarea micronutritionala imunitara, respectiv mancarea diversificata, mentinerea unui intestin sanatos si odihna.

Copiii trebuie hraniti cu fructe si legume de buna calitate. Hidratarea este si ea importanta, spun specialistii, care recomanda inlocuirea laptelui sau a altor bauturi nesanatoase cu apa, dar si introducerea in alimentatia zilnica a unei mici cantitati de uleiurile esentiale de menta si eucalipt, vitamina C sau miere.

Microbiota (flora intestinala) este reprezentata de o complexa comunitate de microorganisme care traiesc in intestine. Acestea protejeaza tractul digestiv impotriva invaziei microbilor periculosi si joaca un rol important in antrenarea si sustinerea functionalitatii corecte a sistemului imunitar. La copii, precum si la adulti, atunci cand la nivelul florii intestinale exista un dezechilibru, capacitatea sistemului imunitar de a lupta impotriva infectiilor este modificata, se mai arata in comunicatul de presa. Pentru a preveni acest lucru, este recomandat consumul de alimente prebiotice, precum ceapa, prazul, andivele, usturoiul, graul integral sau bananele.

De asemenea, pentru ca sistemul imunitar al copilului sa prospere este nevoie si de odihna, atrag atentia specialistii. Potrivit studiilor, prescolarii cu varsta intre 3 si 5 ani au nevoie de 11-13 ore de somn pe noapte, iar copiii de varsta scolara 6-13 ani au nevoie de 9-11 ore de somn pe noapte. Pentru a spori calitatea somnului copilului este important ca acesta sa doarma intr-o camera intunecata. Acest lucru se datoreaza faptului ca hormonul de somn, melatonina, este secretat in intuneric. De altfel, parintii trebuie sa se asigure ca toate dispozitivele electronice sunt oprite inainte de a pune copilul in pat.

Articolul precedentIntreruperea tratamentului zilnic cu aspirina, la cardiaci, creste riscul producerii unor evenimente cardiovasculare
Articolul următorAproximativ un milion de romani sufera de insuficienta cardiaca. Cei mai multi nici nu stiu ca au aceasta afectiune