Interzicerea fumatului in locuri publice a salvat 40.000 de vieti in Marea Britanie

0
202

Interdictia privind fumatul in locurile publice a determinat cea mai mare scadere a numarului de fumatori inregistrata vreodata in Marea Britanie intr-un singur an, conform unui nou raport.

Potrivit studiului – preluat de Independent – de la introducerea interdictiei, in 2007, si pana in prezent, britanicii au fumat cu doua miliarde de tigari mai putin, in timp ce 400.000 de fumatori au renuntat la nesanatosul obicei.
Cercetatorii au precizat ca aceasta tendinta va preveni cel putin 40.000 de decese, in urmatorii 10 ani.
Fumatul a fost interzis in toate locurile publice inchise in Anglia, inclusiv in baruri si restaurante, la 1 iulie 2007, dupa dezbateri politice aprinse care au dezbinat guvernul si au inflamat multe spirite. Cu toate acestea, in prezent, peste 75% dintre britanici sunt de acord cu legea care interzice fumatul in locuri publice, in timp ce respectarea ei a fost de 100%.

Interdictii similare au fost introduse in Scotia la 26 martie 2006 si in Ţara Galilor la 2 aprilie 2007.
Autorii raportului au precizat ca au fost uimiti sa constate cate persoane au renuntat la fumat in urma adoptarii legii.
„Efectul a fost acelasi in toate grupurile sociale, atat in cazul saracilor, cat si in cel al bogatilor. Nu ne-am asteptat niciodata la un asemenea impact”, a declarat Robert West, membru al University College din Londra si autor al studiului.
in prezent, fumatorii reprezinta 22% din populatia Marii Britanii.

Sursa: Agerpres

Articolul precedentRomania a introdus avertismente vizuale pe pachetele de tigari
Articolul următorGermania si criza de medici