Boli inflamatorii intestinale, intolerante digestive, alergii digestive, chiar si banalul sindrom de colon iritabil pot sa fie explicate, cel putin partial, prin prezenta unor corpi straini in organismul nostru, de exemplu a microplasticului. Este semnalul de alarma tras de dr. Radu Țincu, medic primar ATI – Toxicologie la Spitalul Floreasca, intr-un interviu pentru SanatateaTV.ro.

” Este un studiu publicat de BBC, care citeaza o serie de cercetatori care au evaluat nivelul de incarcare cu poluanti din apele marilor si oceanelor. Da, se pare ca Marea Neagra este foarte poluata, poluare care provine in principiu de la raurile care se varsa in Marea Neagra, multe dintre ele provin din tarile care apartin spatiului extra-comunitar, si unde legislatia nu-i atat de stricta. Ce au gasit cercetatorii in Marea Neagra, au gasit plastic, microparticule de plastic, au gasit o serie de pesticide si fertilizatori care provin din agricultura”, a declarat el.

Potrivit medicului, in ultimele decenii a crescut foarte mult rata de incarcare a animalelor acvatice cu plastic. ”Un studiu publicat in 1977 – 1978, comparativ cu cel din 2017, ne spune ca peste 80% din specii au fost contaminate si incarcate cu plastice, ceea ce inseamna extrem de mult. Faptul ca aceste plastice nu le mai gasim in zona limitrofa plajelor, in zona malurilor ci au fost identificate plastice in cele mai adanci zone ale marii, ne spune faptul ca aceasta poluare intensa, sustinuta, continua, a reusit sa modifice acele zone, acele ecosisteme cele mai profunde ale marilor si oceanelor. Au fost identificate o serie intreaga de alte microparticule care sunt eliminate in mediu: hainele sintetice in momentul in care le spalam acasa elimina o serie de particule de plastic. Poate parea surprinzator dar undeva la 2% din particulele de plastic provin din cosmetice, acele scrub-uri pe care le folosim contin particule de plastic ce nu se degradeaza si ajung in mediu”, a explicat el.

De altfel, faptul ca poluarea cu plastic ne afecteaza este aratat si de un studiu publicat in 2019 in Austria, in cadrul caruia a fost evaluat continutul materiilor fecale ale unor persoane sanatoase. ”S-a observat faptul ca acesti voluntari aveau toti prezente in scaun microparticule de plastic, ceea ce ne arata faptul ca acesta a fost ingerat cu hrana”, potrivit dr. Țincu.

Deocamdata nu este clar cum afecteaza microplasticul organismul uman. ”Suntem la inceput, insa s-a observat in cadrul biopsiilor de mucoasa intestinala prezenta acestor microparticule de plastic. Fiind corpi straini, organismul ii identifica fiind corpi straini si atunci organismul declanseaza o reactie inflamatorie impotriva lor, si zonele unde au fost identificate microparticule de plastic au fost insotite de inflamatie, inflamatie care nu inseamna decat eliberarea de citochine pro inflamatorii, eliberarea de molecule cu efect alergizant, cum ar fi histamina”, a afirmat el.

Iar riscul nu este reprezentant numai de plastic in sine. ”S-a observat faptul ca, daca microparticula de plastic o studiem la microscop, vedem in interiorul ei ca are o structura asemanatoare unei plase, iar in ochiurile acestei substante au fost identificate alte substante, cum ar fi pesticide, coloranti alimentari, aditivi alimentari, metale grele, ceea ce a creionat ipoteza de lucru, si este valabila astazi a faptului ca particula de plastic poate fi un transportor si pentru alte toxine”, a subliniat medicul.

Pe langa microparticulele de plastic, in prezent se vorbeste si de nanoparticule. ”Aceste nanoparticule, fiind atat de mici, scapa de bariera digestiva, si sunt cercetatori care ridica din ce in ce mai frecvent ipoteza faptului ca ele pot sa treaca in sange si sa ajunga in organele abdominale si organele de vecinatate, putand sa determine o serie de imbolnaviri grave cum ar fi formarea de cheaguri de sange sau chiar afectarea organului in sine prin modificarile acestea inflamatorii care pot sa apara la acest nivel”, a declarat dr. Țincu.