Fumul din salile de operatie, comparat cu poluarea aerului. Ce efecte are asupra femeilor chirurg

0
275

Un studiu recent realizat in Statele Unite a descoperit ca fumul din salile de operatie cuprinde 25 de substante, multe dintre ele periculoase pentru om, in special pentru femeile care sunt sau vor sa ramana insarcinate.

Desi fumul nu a fost analizat ca un intreg, substantele chimice care il alcatuie sunt cunoscute pentru faptul ca afecteaza fertilitatea femeilor si sanatatea fetusului. De exemplu, microparticulele – aceleasi care sunt intilnite in poluarea aerului – sporesc riscul ca femeile sa aiba copii cu greutate sub cea normala la nastere sau sa intre in travaliu mai devreme.

Toluenul, o alta substanta intalnita in mod obisnuit in fumul chirurgical, creste probabilitatea ca femeile sa nu poata ramane insarcinate sau sa aiba copii cu defecte la nastere sau probleme cognitive. Expunerea femeilor la benzen a fost, de asemenea, asociata unui risc crescut de cancer al copiilor pana la varsta de 18 ani.

Iar o substanta chimica cunoscuta sub numele de diclorura de etilena creste de asemenea riscul de infertilitate si avort spontan in cazul animalelor, desi exista putine cercetari asupra efectelor asupra oamenilor.

Potrivit cercetarii realizate de Clinica Mayo, femeile chirurg sunt afectate de acest fum dar si de radiatiile din salile de operatie, ceea ce face ca riscul infertilitatii sau al complicatiilor in sarcina sa fie mult mai mare decat in cazul femeilor obisnuite.

Pentru studiu, oamenii de stiinta au examinat o serie de articole de cercetare anterioare despre fertilitate, complicatii ale sarcinii si diferitele substante la care sunt expuse femeile in sala de operatie. Cercetatorii au identificat sase categorii totale de riscuri potentiale, dintre care patru ar putea avea consecinte substantiale pentru chirurgii de sex feminin care doresc sa aiba copii.

Deloc surprinzator, cercetatorii au descoperit ca expunerea la radiatii in salile de operatii a reprezentat riscuri pentru femei, atat in ceea ce priveste sansele de a ramane insarcinate, cat si pentru sanatatea fetusului in curs de dezvoltare.

in plus, expunerea chirurgilor de sex feminin la radiatii poate creste riscurile fetusului de a muri in uter si poate provoca probleme de crestere in timpul sarcinii, defecte de nastere, microcefalie si probleme cognitive, precum si un risc mai mare de aparitie a cancerului in timpul copilariei.

Pentru a reduce aceste riscuri, echipa Clinicii Mayo a recomandat ca expunerea la radiatii sa fie limitata la praguri diferite pentru diferite perioade de sarcina. in ceea ce priveste fumul, autorii studiului au sugerat ca ar trebui pus accentul pe instalarea de sisteme de ventilatie mai bune pentru a elimina fumul toxic in salile de operatie – efort depus deja, dar nu intr-un mod satisfacator.

 

Unul din cinci chirurgi americani este femeie

 

in prezent, femeile reprezinta o parte substantiala a fortei de munca in domeniul chirurgiei atat in Statele Unite cat si in restul lumii. De exemplu, in SUA, aproape 21 la suta dintre chirurgii generali sunt acum femei, un salt semnificativ de la 13,6 la suta, procent inregistrat in urma cu un deceniu.

in general, varsta la care femeile americane nasc primul copil a crescut in timp – iar chirurgii de sex feminin tind sa intarzie si mai mult acest moment. Conform unui sondaj din 2012, varsta medie la care femeile chirurgi au ramas insarcinate a fost de 33, comparativ cu 26 pentru populatia generala.

intarzierea acestui moment si zilele lungi si stresante de munca sunt cauze care duc la cresterea riscului de infertilitate sau de complicatii ale sarcinilor. in cazul chirurgilor, lor li se adauga si riscurile profesionale unice.

Aproape de trei ori mai multe femei chirurg au probleme in a ramane insarcinate, comparativ cu populatia generala, potrivit aceluiasi sondaj, realizat de Clinica Mayo, in 2012.

Articolul precedentAncheta la spitalul judeţean Constanta dupa ce din plafonul fals au cazut pisici peste pacienţi
Articolul următorBeneficiile renuntarii la alcool timp de o luna conving numerosi francezi