80 la suta dintre antibioticele de pe piata sunt folosite pentru animale, atrage atentia europarlamentarul roman Nicu Ștefanuta. Ce masuri a luat U.E. 1

Cea mai mare parte a antibioticelor de pe piata sunt folosite pentru animale, atrage atentia europarlamentarul roman Nicu Ștefanuta. Acesta atrage atentia ca industria de crestere a animalelor, dar si pesticidele care ajung in mediu sunt, in parte, responsabile de cresterea rezistentei la antibiotice si a explicat ce masuri s-au luat la nivel european.

„80 la suta dintre antibioticele de pe piata sunt folosite in industria de crestere a animalelor, in zootehnie, si doar restul de 20 la suta sunt folosite in medicina umana. Din cauza conditiilor insalubre din anumite ferme, multor animale le sunt administrate antibiotice pe durata de crestere pana la momentul in care sunt procesate. Asa ca o utilizare nespecifica, adica nediferentiata de la om la animal, a antibioticelor, fara sa se tina cont de nevoia reala, duce rapid la cresterea rezistentei la antibiotice. De asta, acest cadru european care se numeste One Health Action Plan, urmareste stoparea utilizarii antibioticelor fara indicatie in ferme, precum si limitarea tipurilor de antibiotice care pot fi prescrise si separarea acestora de antibioticele destinate uzului pentru oameni.

Și ar mai fi rolul pesticidelor in toate aceasta chestiune. S-a demonstrat stiintific ca, din pacate, substantele chimice si pesticidele care ajung in mediu tot mai frecvent sunt un factor cazual pentru cresterea rezistentei la antibiotice. Este nevoie de o abordare stiintifica pentru a determina efectele reale pentru protectia mediului si pentru cresterea rezistentei antimicrobiene”, a explicat Nicu Ștefanuta.

Oficialul roman a adaugat ca implicarea sectorului agricol in combaterea rezistentei la antimicrobiene este obligatorie.

„Avem nevoie de cooperare foarte buna cu sistemul medical, cu fermierii, cu medicii veterinari, cu sectorul agricol, in principal. Trebuie sa avem o abordare holistica, in care sa ii includem pe toti acesti participanti la piata europeana a sanatatii”, a declarat Nicu Ștefanuta pentru Sanatatea TV.

 

Romania, prima in topul infectiilor cu anumite tiuri de bacterii rezistente la antibiotice

 

Potrivit celui mai recent raport al Centrului European pentru Controlul Bolilor, Romania este ”campioana” la o serie de specii de bacterii rezistente la antibiotice. Este vorba, printre altele, despre proportia cazurilor Pseudomonas aeruginosa rezistente la piperacilina +/-tazobactam, la aminoglicozide, la carbapeneme, dar si la proportia cazurilor de Streptococcus pneumoniae rezistent la penicilina, precum si la cea a Staphylococcus aureus rezistent la meticilina (MRSA).

Raportul vizeaza, in total, opt specii bacteriene invazive, izolate din sange sau din lichidul cefalorahidian. Este vorba de: Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa, Acinetobacter spp, Streptococcus pneumoniae, Staphylococcus aureus, Enterococcus faecalis si Enterococcus faecium.

Pseudomonas aeruginosa este o bacterie ce se gaseste in medii acvatice in natura. Este o cauza majora de infectii la pacientii internati, cu sistem imunitar slabit. Poate provoca, printre altele, pneumonii sau infectii ale tractului urinar.

Streptococcus pneumoniae este o cauza comuna de infectie, in special in randul copiilor mici, persoanelor in varsta si pacientilor cu sistem imunitar slabit. Poate provoca multe tipuri de boli, de la pneumonie, la otita medie si la meningita.

Staphylococcus aureus colonizeaza frecvent pielea si narile oamenilor sanatosi. Este un microorganism implicat in infectii atat in comunitare, cat si intraspitalicesti. Infecţia poate fi de gravitate medie, dar poate duce şi la deces. Ajunse in sange, bacteriile pot afecta orice parte a corpului, inclusiv organele interne, inima sau oasele.