Prima interventie de denervare a arterei renale ca tratament nemedicamentos al hipertensiunii arteriale a fost realizata cu succes in data de 26 septembrie 2012, la Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca.

Echipa a fost formata din prof. univ. dr. Maria Dorobantu, presedinte Societatea Romana de Hipertensiune Arteriala, dr. Rodica Niculescu, dr. Bogdan Popa si prof. univ. dr. Daniela Bartos, sef Clinica de Medicina Interna, Spitalul Floreasca alaturi de un specialist din Germania, prof. dr. Karl Stangl de la Universitatea de Medicina din Berlin.

„Ceea ce s-a efectuat la Spitalul Floreasca este o premiera in Romania. As dori ca astfel de interventii sa fie din ce in ce mai frecvente la noi in tara. Beneficiile acestui tip de tratament sunt multiple, reducand numarul de medicamente administrate pacientului si dozele acestora. Este o metoda noua care a inceput sa fie practicata in urma cu cinci ani, insa e o metoda ce nu poate fi aplicata la toti pacientii cu hipertensiune arteriala. Este nevoie de o selectie riguroasa a pacientilor, facuta pe mai multe criterii. Nu se cunoaste cu exactitate numarul pacientilor cu HTA rezistenta, insa se estimeaza ca 15-25% din totalul pacientilor cu hipertensiune arteriala ar prezenta HTA rezistenta”, a declarat prof. univ. dr. Maria Dorobantu, presedinte Societatea Romana de Hipertensiune Arteriala.

Totodata, prof. univ. dr. Daniela Bartos a precizat ca „metoda efectuata astazi in premiera pentru Romania la Spitalul Floreasca presupune o sonda speciala de unica folosinta ce emite unde de radio-frecventa. De asemenea este nevoie si de un generator care sa emita energia necesara”.

in ceea ce priveste riscurile, prof. dr. Karl Stangl a declarat ca „acestea sunt extrem de mici, nesemnificative. in urma interventiei, timp de 6-9 luni pacientul este urmarit din punct de vedere al valorii tensionale, tensiunea trebuie sa scada. La nivel mondial, cateva mii de pacienti au beneficiat de aceasta tehnica avansata si mult mai multi pacienti ar putea beneficia de acest tratament. in Romania acesta a fost primul caz”.

Interventia de denervare a arterei renale ca tratament nemedicamentos al hipertensiunii arteriale este o procedura destul de costisitoare, insa potrivit prof. univ. dr. Maria Dorobantu, vor avea loc discutii cu reprezentantii Ministerului Sanatatii pentru a se pune la punct un program national.