Instrument AI pentru a accelera descoperirea de noi medicamente, creat de cercetători chinezi

0
832

Oamenii de ştiinţă dintr-o echipă chineză au dezvoltat un nou instrument de inteligenţă artificială (AI) care ar putea să accelereze considerabil procesul de descoperire a unor noi medicamente.

Cercetătorii de la Institutul Materia Medica din Shanghai din cadrul Academiei Chineze de Ştiinţe au descris PBCNet, sau reţeaua de comparare a legăturii în perechi, într-un studiu publicat recent în revista Nature Computational Science, informează agenţia de presă Xinhua, citată de Agerpres.

Instrumentele de inteligenţă artificială au fost utilizate pe scară largă pentru a depista substanţe chimice care pot fi transformate în medicamente, însă eficienţa lor continuă să reprezinte o provocare.

PBCNet este conceput pentru a compara afinitatea relativă de legare între liganzi similari – molecule sau ioni care se leagă de molecule mai mari, potrivit studiului.

Un experiment bazat pe simulare a arătat că PBCNet optimizat prin învăţare activă poate accelera optimizarea structurii cu 473% şi poate economisi resurse de calcul cu o medie de 30%.

Echipa chineză a creat, de asemenea, un serviciu web open-source cu o interfaţă grafică uşor de utilizat pentru confortul utilizatorilor.

Articolul precedentProces de optimizare şi modernizare privind contractarea şi decontarea serviciilor medicale, demarat de CNAS
Articolul următorConf. univ. dr. Diana Loreta Păun: În România, peste jumătate din totalul deceselor poate fi atribuită factorilor de risc comportamentali