Conf. univ. dr. Diana Loreta Păun: În România, peste jumătate din totalul deceselor poate fi atribuită factorilor de risc comportamentali

0
187

Peste jumătate din totalul deceselor din România pot fi atribuite factorilor de risc comportamentali care includ dieta neadecvată, consumul de tutun şi de alcool, dar şi activitatea fizică scăzută, a declarat marţi conf. univ. dr. Diana Loreta Păun, consilier prezidenţial.

„Cercetările internaţionale demonstrează din ce în ce mai evident impactul pe care educaţia îl are asupra rezultatelor sănătăţii. O populaţie mai bine educată de la cele mai fragede vârste se bucură de o sănătate mai bună pe tot parcursul vieţii datorită pe de o parte accesului la venituri mai mari, dar şi a atenţiei acordate determinanţilor sănătăţii, generând implicit mai puţine costuri de îngrijire a sănătăţii. Cu toţii ştim că bolile responsabile de costurile în creştere ale asistenţei medicale precum diabetul zaharat sau bolile cardio-vasculare ar apărea la o treime până la jumătate din ratele actuale, dacă populaţia ar avea niveluri mai înalte de educaţie în mod special în domeniul nutriţional. În România, peste jumătate din totalul deceselor poate fi atribuită factorilor de risc comportamentali care includ dieta neadecvată, consumul de tutun şi de alcool dar şi activitatea fizică scăzută”, a declarat conf. univ. dr. Diana Loreta Păun, citată de Agerpres.

Promovarea politicilor de sănătate cu accent pe prevenţie şi educaţie pentru sănătate trebuie să constituie un obiectiv central al oricărui sistem de sănătate şi al oricărui sistem de educaţie, a subliniat consilierul prezidențial.

Conf. univ. dr. Diana Loreta Păun consideră că educaţia pentru sănătate, care o include implicit pe cea nutriţională, reprezintă o componentă fundamentală a sistemului de educaţie.

„Demersul de a introduce educaţia pentru sănătate ca materie în şcoli este unul vechi care a fost lansat la nivelul Administraţiei Prezidenţiale. (…) Personal, îmi doresc foarte mult ca această materie să se regăsească în curriculă, nu ca materie opţională, ci ca materie obligatorie. Un copil bine educat şi mai ales bine îngrijit devine un adult sănătos pregătit pentru o lume complexă şi din ce în ce mai competitivă”, a mai spus consilierul prezidențial, în cadrul dezbaterii „O educaţie nutriţională corectă, un viitor sănătos pentru copiii noştri”, organizată, la Paltul PArlamentului, de preşedinta Comisiei de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, Nicoleta Pauliuc şi vicepreşedintele Agenţiei Naţionale pentru Sport, Gabriel Toncean.

Articolul precedentInstrument AI pentru a accelera descoperirea de noi medicamente, creat de cercetători chinezi
Articolul următorSpitalul Militar Central: Ultimele zile de testare gratuită pentru cancerul colorectal