Institutul Clinic Fundeni: Peste 2.000 de transplanturi medulare cu celule stem hematopoietice

0
187

La Institutul Clinic Fundeni se efectuează aproape 90% dintre transplanturile din România, a precizat joi, într-o conferinţă de presă, directorul medical al unităţii sanitare, Alina Tănase; peste 2.000 de transplanturi medulare cu celule stem hematopoietice s-au realizat aici, până în prezent, dintre care 85% la adulţi şi 15% la copii.

„Noi încercăm să creştem această activitate. În 2018, pe statistica Eurostat, România era penultima ca număr de transplanturi la 100 de milioane de locuitori, după noi mai era Cipru. Faţă de Germania transplantăm de trei ori mai puţin, faţă de ţările celelalte din Europa de Vest, faţă de Cehia, de două ori mai puţin.

(…) Sperăm să creştem această activitate, pentru că pacienţii au nevoie de condiţii hoteliere speciale”, a subliniat reprezentantul instituției, exprimându-și speranţa că în următorii cinci ani proiectul unei noi clădiri pentru Institutul Clinic Fundeni va fi finalizat.

Aşteptăm să fie acreditat Centrul Universitar Cluj, care are un sector mare de transplant amenajat şi, probabil, anul viitor vom avea un nou centru de transplant şi sperăm ca măcar o parte dintre pacienţii din Transilvania să fie transplantaţi la Cluj„, a explicat Alina Tănase.

Articolul precedentGuvernul a alocat fonduri suplimentare pentru finanțarea programelor de sănătate, medicilor de familie și a decontării rețetelor
Articolul următorCentrul de Promovare a Sănătăţii, proiect dedicat cetăţenilor ucraineni stabiliţi temporar în Iaşi