Centrul de Promovare a Sănătăţii, proiect dedicat cetăţenilor ucraineni stabiliţi temporar în Iaşi

0
155
Foto: Crucea Roșie Română

Societatea Naţională de Cruce Roşie din România, în parteneriat cu filiala de Cruce Roşie Iaşi şi Crucea Roşie Franceză, au inaugurat Centrul de Promovare a Sănătăţii, un proiect dedicat cetăţenilor ucraineni stabiliţi temporar în Iaşi, cât şi persoanelor vulnerabile din comunitate.

Centrul de Promovare a Sănătăţii din Iaşi oferă acces gratuit la servicii de medicină generală şi pediatrie, consiliere psihologică şi activităţi psihosociale; beneficiarii vor fi îndrumaţi în sistemul medical public şi privat din România pentru continuarea investigaţiilor, iar Crucea Roşie Română va oferi asistenţă financiară pentru cazurile vulnerabile care necesită investigaţii medicale suplimentare şi medicamente.

Se va asigura transportul la unităţi medicale pentru persoane cu dizabilităţi sau pentru cei cu condiţii severe, astfel încât, toţi cei care au cu adevărat nevoie să beneficieze de sprijin.

Potrivit directorului Filialei de Cruce Roşie Iaşi, Andra Barbarie, de la escaladarea conflictului din Ucraina, organizaţia a fost implicată într-un efort zilnic de susţinere a cetăţenilor din țara vecină care au tranzitat judeţul Iaşi sau care au ales să locuiască temporar aici, iar inaugurarea Centrului de Promovare a Sănătăţii reprezintă o completare esenţială a paletei de servicii oferite acestei categorii de persoane vulnerabile:

„În cadrul acestui proiect, ne angajăm să facilităm accesul la sănătate al cetăţenilor ucraineni, cât şi pentru cei nevoiaşi din comunitatea locală. Mulţumesc partenerilor noştri, Crucea Roşie Franceză şi Societatea Naţională de Cruce Roşie din România pentru încrederea pe care ne-o oferă prin înfiinţarea acestui Centru în judeţul nostru”, a transmis Andra Barbarie.

Accesul la servicii de sănătate, una din marile provocări pentru cetăţenii ucraineni refugiaţi în România

„Una dintre cele mai mari provocări semnalate de cetăţenii ucraineni refugiaţi în România este accesul la serviciile de sănătate. Mai ales atunci când apar primele simptome ale unei boli, blocajul lingvistic şi lipsa unui medic de familie, fac foarte dificil accesul cetăţenilor ucraineni la serviciile medicale.

Centrul de Promovare a Sănătăţii din Iaşi este a patra unitate socio-medicală pe care o deschidem în România. Experienţa de până acum ne-a arătat că acesta reprezintă mult mai mult decât o simplă facilitate medicală, el este o punte de solidaritate între oamenii din comunitate care se conectează în dorinţa comună de a crea un viitor sustenabil pentru sănătatea tuturor”, a declarat Raluca Buzea, manager Programe de Sănătate, în Crucea Roşie Română.

Centrul de Promovare a Sănătăţii din Iaşi este situat pe str. Bulevardul Chimiei nr. 12 şi funcţionează de luni până vineri, de la 8,00 la 17,00, iar accesul se face pe bază de programare telefonică la numărul +40740723359817.

Centrul de Promovare a Sănătăţii este o componentă esenţială a unui proiect vast ce implică inaugurarea a şase centre de promovare a sănătăţii, alături de implementarea unei Caravane de Sănătate mobile care va parcurge 14 judeţe din ţară pentru a oferi servicii medicale gratuite.

Articolul precedentInstitutul Clinic Fundeni: Peste 2.000 de transplanturi medulare cu celule stem hematopoietice
Articolul următorMemorandum pentru construcţia unui nou sediu dedicat Băncii de Multiţesut şi Celule şi Agenţiei Naţionale pentru Transplant