Institut Regional Oncologic la Timisoara

0
238

Consiliul Interministerial de avizare lucrari publice de interes national si locuinte a avizat demararea lucrarilor de constructie a unui Institut Regional de Oncologie la Timisoara, la propunerea Ministerului Sanatatii, potrivit unui comunicat de presa remis la redactia www.sanatateatv.ro.

„Timisoara nu a fost inclusa pe lista centrelor in care se vor construi Spitale Regionale de Urgenta cu finantare europeana ca in cazul oraselor Iasi, Cluj si Craiova. Mai mult, spre deosebire de alte centre universitare medicale traditionale (Bucuresti, Cluj, Iasi), Timisoara nu dispune de un Institut Regional de Oncologie. Ca urmare, era imperios necesar dezvoltarea unui astfel de obiectiv si in aceasta regiune. Finantarea constructiei va fi asigurata din mai multe surse de finantare, inclusiv fonduri europene destinate construirii de cladiri verzi”, a declarat prof. univ. dr. Dorel Sandesc, secretar de stat in Ministerul Sanatatii.

De altfel, Ministerul Sanatatii colaboreaza cu Ministerul Mediului pentru realizarea, ca proiecte pilot, a doua spitale (Institutul Regional de Oncologie Timisoara si Institutul de Boli Cardio-Vasculare „C.C. Iliescu” Bucuresti, care functioneaza in prezent intr-o cladire cu risc seismic ridicat) cu fonduri europene destinate construirii de „cladiri verzi”.

Institutul Oncologic Timisoara va fi amplasat la marginea orasului, pe o suprafata de 5,5 hectare, aflata in proprietatea Ministerului Sanatatii, prin DSP Timis.

in aceasta zona a fost demarata, inca din anul 1994, construirea unui Spital Municipal, proiectul fiind abandonat dupa ridicarea unei parti din ziduri.

Ministerul Sanatatii are in vedere dezvoltarea unui institut oncologic in zona Banatului inca din anul 2009 cand a propus infiintarea acestuia prin HG. in anul 2012, Ministerul Sanatatii a realizat Studiul de Prefezabilitate si Studiul de Fezabilitate pentru Institutul Regional de Oncologie Timisoara, documente in care sunt propuse solutiile concrete de preluare a unei parti din constructia existenta si dezvoltarea acesteia intr-un obiectiv modern si complex. Institutul va include servicii ambulatorii, de spitalizare de zi, spitalizare continua si paliatie, precum si spatii dedicate activitatii didactice.

Cancerul este o problema majora de sanatate publica, fiind a doua cauza de mortalitate dupa bolile cardiovasculare. in ceea ce priveste tara noastra, in Romania sunt inregistrate 78.800 cazuri noi de cancer anual, potrivit Raportului GLOBOCAN 2012. Cat despre Timisoara si zona de vest a Romanie, rata afectiunilor oncologice este peste media nationala.

Articolul precedentLectori universitari de renume din tara si strainatate prezenti la Şcoala de Vara Neurodiab 2015, 17-18 iulie 2015
Articolul următorStudiu: Oamenii de stiinta au descoperit cum o mutatie genetica este cauza autismului