Inovație în tratamentul cancerului ovarian la Oradea: Chimioterapie hipertermică disponibilă pacienților

0
129

Spitalul Clinic Județean de Urgență din Oradea a realizat, în premieră județeană, o intervenție chirurgicală inovatoare pentru tratamentul cancerului ovarian recidivat, prin utilizarea tehnicii de chimioterapie hipertermică intraperitoneală (HIPEC), transmite Agerpres. Procedura complexă a fost efectuată cu succes pe o pacientă de 54 de ani, care suferea de cancer ovarian cu leziuni tumorale intraabdominale.

„Până acum, pacienții bihoreni cu acest tip de patologie se adresau spitalelor private din țară sau altor spitale din străinătate, iar intervenția în sine este una extrem de costisitoare, în majoritatea cazurilor (peste 95%), costurile depășind 20.000 de euro. În Oradea însă, datorită unui om cu inimă mare, care a înțeles disperarea bolnavilor, această procedură poate fi efectuată fără costuri pentru pacient”, a declarat purtătorul de cuvânt al spitalului, Lisa Crăiuț. Ea a mulțumit lui Stefan Kopanyi pentru sprijinul acordat, menționând că acesta a pus la dispoziția spitalului tehnologia necesară și consumabilele pentru intervenție.

Pacienta a fost diagnosticată cu cancer ovarian recidivat, având leziuni de carcinomatoză. După evaluarea echipei medicale pluridisciplinare, s-a decis o reintervenție chirurgicală pentru excizia tumorilor vizibile, urmată de aplicarea tratamentului HIPEC. Această tehnică presupune administrarea chimioterapiei încălzite la 42-43 de grade Celsius direct în cavitatea abdominală, la câteva minute după îndepărtarea tumorilor vizibile, printr-un circuit închis. Procedura a durat 5 ore, iar chimioterapia a circulat în cavitatea abdominală timp de 60 de minute.

„HIPEC este o inovație majoră în tratamentul metastazelor peritoneale, permițând administrarea unei concentrații mai mari de chimioterapie și reducerea semnificativă a efectelor secundare”, a explicat Dr. Dănuț Dejeu, șeful Secției de Chirurgie Generală și Oncologică.

Echipa medicală care a realizat intervenția a fost formată din Dr. Dănuț Dejeu, Dr. Mureșan Anita, Dr. Dobrescu Adriana și Dr. Hora Amalia, alături de personalul din Secțiile de ATI și Oncologie Medicală.

Această procedură este considerată revoluționară în tratamentele oncologice, demonstrând beneficii semnificative în prelungirea speranței de viață. Potrivit studiilor, pacienții cu metastaze peritoneale care beneficiază de HIPEC au o speranță de viață mult mai mare comparativ cu cei care primesc doar chimioterapie sistemică.

Printre tipurile de cancer tratate prin această tehnică se numără cancerul colorectal cu metastaze peritoneale, cancerul ovarian, cancerul peritoneal primar, cancerul de apendice și cancerul gastric, oferind pacienților o nouă oportunitate de tratament și speranță de viață.

Articolul precedentSpitalul Județean Galați primește cel mai performant robot de preparare a citostaticelor din România
Articolul următorProf. univ. dr. Dorel Săndesc, despre Centrul Integrat de Management al Obezității: „Tot ce are nevoie un pacient și oferim aceste servicii gratuit”