Prof. univ. dr. Dorel Săndesc, despre Centrul Integrat de Management al Obezității: „Tot ce are nevoie un pacient și oferim aceste servicii gratuit”

0
114

Spitalul Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” din Timișoara anunță oficial înființarea Centrului Integrat de Management al Obezității, un proiect care oferă pacienților o abordare multidisciplinară în tratarea acestei afecțiuni. În cadrul unei conferințe de presă, prof. univ. dr. Dorel Săndesc, managerul spitalului, a evidențiat importanța acestui centru, care va contribui semnificativ la îmbunătățirea calității vieții pacienților și va consolida rolul spitalului ca un pol de excelență în domeniul medical.

Medicul a subliniat că spitalul își extinde constant serviciile și este mândru de faptul că este recunoscut pentru excelența sa în mai multe domenii.

„Suntem bucuroși și mândri că iată spitalul nostru lansează în premieră un proiect de asemenea importanță și reușește să afirme și să confirme un pol de excelență alături de celelalte pe care le avem și cu care ne mândrim. Și care nu sunt cunoscute destul de mult. Există niște stereotipuri, mergem la Cluj, mergem la Cluj și inclusiv în sănătate, dar se cunoaște mai puțin că și în spitalul nostru – ca să nu vorbim de toată Timișoara medicală – există pol de excelență.”

De asemenea, medicul a evidențiat că spitalul atrage pacienți din toată țara, inclusiv din Cluj și București, și a oferit exemple despre câteva dintre specialitățile care au devenit de referință.

„La noi vin pacienți de la Cluj destul de mulți. Putem vorbi de centrul de traumă, unde, dacă există o traumă severă cu fractură de bazin și coloană, din automat ajung la noi, dar și din toată Transilvania. Dacă e copil, vine și de la București. Putem vorbi de unitatea funcțională de arși, care deja este una dintre cele mai active și tratează cele mai serioase cazuri. Și nu vorbim doar despre atât, ci și despre deschiderea unității Băncii Mondiale, unde vom avea condiții și mai bune.”

Prof. univ. dr. Dorel Săndesc a adăugat că, pe lângă aceste realizări, spitalul se mândrește și cu specialități mai noi, precum chirurgia endovasculară periferică și neurochirurgia funcțională.

„Putem vorbi și despre chirurgie endovasculară periferică, unde avem un pol de excelență. Apoi, neurochirurgia funcțională și, cu voia dumneavoastră, ateiul timișorean este în Lidl și aș putea să spun ATE-ul românesc. Iar mai sunt multe altele. Sunt atât de multe, încât există riscul să omitem unele, de exemplu, gastroenterologia.”

Un alt proiect important, care face parte din strategia de dezvoltare a spitalului, este deschiderea unui centru de recuperare robotică, un proiect deosebit, care pune spitalul în topul unităților de recuperare din țară.

„Iată, recuperarea s-a înscris în prima linie a recuperării la nivel național, prin centrul de recuperare robotică. Astăzi inaugurăm un nou proiect deosebit care se înscrie în lista aceasta de poluri de excelență.”

În plus, spitalul a depus un proiect major pentru construirea unei noi clădiri, un proiect de aproximativ 200 de milioane de lei, care va contribui la dezvoltarea infrastructurii și îmbunătățirea condițiilor pentru pacienți.

„Aceste proiecte au justificat depunerea unui mare proiect pentru o nouă clădire, un proiect major cu o valoare de până la 200 de milioane. Noi credem că nu poate să nu câștige, pentru că este strategic justificat. Noi nu am primit un spital regional pentru vestul României, dar trebuie să fim lăsați să-l facem, iar prin acest proiect vom reuși să transformăm Spitalul Județean într-un spital modern, acoperind condițiile necesare pentru acești poli de excelență.”

Un alt punct important adus în discuție a fost legat de inițiativele profesorului Bogdan Timar, care a venit cu un proiect inovator pentru pacienții cu obezitate. Acesta va adresa nevoia de tratamente complexe, personalizate, pentru pacienți.

„Protocolul acestuia și inițiativa aparțin domnului profesor Bogdan Timar. Este extraordinar să ai colegi care au asemenea inițiative, care au o recunoaștere atât de mare. Efectiv, doar cu ei poți face toate aceste lucruri. Toți acești poli de excelență sunt susținuți și inițiați de colegi care au reușit să atingă un nivel de performanță deosebit.”

Proiectul pentru pacienții cu obezitate va oferi o paletă largă de servicii, care vor include atât tratamente, cât și un plan complex de abordare a acestei afecțiuni.

„Vreau să facem un proiect deosebit. Este primul dintr-un spital public de acest gen și este unic prin faptul că oferim o paletă atât de largă de servicii, practic tot ce are nevoie un pacient cu obezitate, iar acestea sunt oferite gratuit. Se înscrie în strategia noastră de a crește serviciile spitalului, mai ales serviciile ambulatorii.”

În ceea ce privește managementul activității spitalului, dr. Săndesc a subliniat importanța accesării fondurilor europene și a unor proiecte care vor asigura dezvoltarea continuă a spitalului.

„Avem aici un potențial foarte mare în cadrul contractului cu Casa de Asigurări. Dacă noi fructificăm acest potențial, condițiile din spital se vor îmbunătăți în mod evident. Dincolo de lupta noastră pentru fonduri – și o facem, și Slavă Domnului, am reușit să accesăm fonduri foarte multe, inclusiv din proiectele PNRR – trebuie să asigurăm un management adecvat activității și să o dezvoltăm.”

Medicul  a subliniat că beneficiul esențial al acestor proiecte este că pacienții vor beneficia de servicii de înaltă calitate, „fără birocrație inutilă”.

„Proiectul acesta va asigura acest lucru pentru spitalul nostru, iar beneficiul esențial este cel pentru pacienți, care vor putea să beneficieze de toate aceste servicii. Obezitatea este o provocare pentru care nu există o soluție unică, nu este un glonț de argint, un medicament care să rezolve tot. Pacientul are nevoie de un plan complex. El va fi asigurat de domnul profesor, care va explica în detaliu exact cum și pacientul, o dată venit și preluat de managerul de caz, va putea beneficia de aceste servicii, fără birocrație inutilă, fără trimiteri de la medicul de familie. Va putea beneficia de servicii ambulatorii. Dacă în cursul explorărilor se vor descoperi anumite patologii, de exemplu, dacă va fi necesară o intervenție, pacientul va fi internat.”

„Suntem printre puținele spitale care pot oferi întreaga paletă de servicii medicale de care are nevoie un pacient cu obezitate. De aceea, cred că această inițiativă este cu atât mai salutară. Sperăm să fie urmată și de alții”, a mai spus prof. univ. dr. Dorel Săndesc.

Articolul precedentInovație în tratamentul cancerului ovarian la Oradea: Chimioterapie hipertermică disponibilă pacienților
Articolul următorConf. Univ. Dr. Beatrice Mahler: Somnul pierdut NU se poate recupera!