Initiativa a OMS pentru a reduce riscurile interventiilor chirurgicale (The Lancet)

0
210

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS, cu sediul la Geneva) a lansat o initiativa privind reducerea riscurilor si posibilelor complicatii survenite in urma interventiilor chirurgicale, procedura medicala aplicata din ce in ce mai frecvent in lume, conform unui comunicat publicat in revista medicala britanica The Lancet.

Conform estimarilor OMS, o jumatate dintre aceste complicatii si mortalitatea provocata de ele, pot fi evitate, transmite AFP receptionata de Agerpres.

Statisticile OMS inregistreaza producerea a peste 234 de milioane de interventii chirurgicale majore in lume in fiecare an. Studiile au demonstrat ca in tarile dezvoltate pot aparea complicatii grave operatorii sau postoperatorii in 3% pana la 16% din cazuri, iar rata mortalitatii este de 0,4% pana la 0,8%. in cazul statelor in curs de dezvoltare, rata de deces pentru interventiile ce implica folosirea anesteziei generale este de 1 la 150 de cazuri (1,5%).

Pentru a reduce aceste riscuri, OMS a publicat o lista de norme atat pentru desfasurarea in sine a interventiilor chirurgicale, cat si pentru salile de operatii si unitatile de ingrijire postoperatorie in cadrul initiativei denumite „Safe Surgery Save Lives” (Chirurgia in conditii de siguranta salveaza vieti).

Lista elaborata de Dr Gawande, chirurg si profesor la Facultatea de Medicina Harvard (SUA, statul Massachusetts), stabileste un ansamblu de norme de siguranta aplicabile in toate tarile lumii si in orice circumstante medicale.
Aplicarea acestui sistem de reglementari in opt locatii pilot a dus la o crestere a respectarii normelor sanitare de la 36% la 68% si in unele cazuri chiar la 100%, antrenand o scadere a numarului complicatiilor postoperatorii si a deceselor.

Sursa: Agerpres

Articolul precedentEcografie tripleti – Ecografia 2D si 3D
Articolul următorCampanie pentru depistarea malformatiilor cardiace la copii