Cafeaua si ceaiul pot reduce riscul de atac cerebral la barbatii fumatori (Stroke)

0
182

in cazul barbatilor care fumeaza, consumul de cafea si de ceai poate reduce riscul de atacuri cerebrale, conform unui nou studiu, informeaza Reuters receptionata de Agerpres.

„Consumul de cafea si ceai ar putea reduce riscul unui atac cerebral datorita proprietatilor antioxidante pe care le au aceste bauturi”, a declarat Dr. Susanna C. Larsson de la Institutul Karolinska din Stockholm, intr-un material publicat de revista americana Stroke.

Echipa de cercetatori coordonata de Dr. Larsson a studiat legaturile dintre consumul de cafea si ceai si riscul de a suferi diferite tipuri de atacuri cerebrale – precum hemoragia cerebrala sau hemoragia subarahnoida – dar si impotriva infarctului cerebral, cea mai comuna forma de atac cerebral provocata de blocarea unei artere care alimenteaza creierul cu sange. Acest ultim tip de atac cerebral este provocat deseori de rigidizarea arterelor (arteroscleroza).

Acest studiu a fost realizat pe un grup de 26.556 de barbati finlandezi fumatori care participau la un proiect mai larg de cercetare in scopul prevenirii cancerului, si care au oferit informatii cu privire la dieta lor, inclusiv informatii despre frecventa consumului de ceai si cafea. Dupa 13,6 ani in acest grup de persoane sau produs 2.702 cazuri de infarct cerebral, 383 de hemoragii intracerebrale, 196 de hemoragii subarahnoide si alte 84 de cazuri de atacuri cerebrale de un tip nespecificat.

Dupa ce au luat in calcul varsta subiectilor si prezenta factorilor de risc de declansare a unui atac cerebral, cercetatorii au descoperit faptul ca barbatii care consuma in medie cel putin 8 cesti de cafea pe zi intampina un risc de atac cerebral cu 23% mai mic decat cei care beau mai putin de 2 cesti de cafea zilnic.

in ceea ce priveste consumul de ceai, barbatii care consuma zilnic doua sau mai multe cesti intampina un risc cu 21% mai scazut de a suferi un atac cerebral decat cei care nu consuma ceai.
„Efectele benefice ale consumului de cafea si ceai cu privire la riscul declansarii unui atac cerebral sunt perfect plauzibile din punct de vedere biologic pentru ca atat cafeaua cat si ceaiul contin compusi fenolici cu proprietati antioxidante care pot preveni aparitia arterosclerozei”, a mai precizat Dr. Larsson.
Rezultatele acestui studiu urmeaza sa fie verificate si in cazul femeilor fumatoare si al nefumatorilor.

Sursa: Agerpres

Articolul precedentEcografie tripleti – Ecografia 2D si 3D
Articolul următorCampanie pentru depistarea malformatiilor cardiace la copii