Nou indiciu cu privire la cauzele maladiei Alzheimer (Time)

0
201

Creierul oamenilor care sufera de dementa este acoperit cu o placa de beta-amiloid, insa medicii s-au intrebat daca aceasta placa este o cauza a imbolnavirii sau un efect al acesteia. Un nou studiu publicat de Dr. Ganesh M. Shankar si Dr. Dennis J. Selkoe de la Harvard Medical School prezinta pentru prima oara efectul pe care un anumit tip de proteina beta-amiloidica il are asupra creierului, informeaza cotidianul Time consultat de Agerpres.

Cercetatorii au provocat simptomele caracteristice maladiei Alzheimer injectand acest tip particular de proteina beta-amiloid pe cobai. Injectiile cu alte tipuri de astfel de proteine nu au dus la declansarea bolii, fapt care explica de ce anumiti oameni al caror creier este acoperit cu placi de beta-amiloid, nu prezinta nici unul dintre simptomele acestei boli incurabile.

Diferite tipuri de proteina beta-amiloid solubila, continand un numar diferit de molecule, dar si nuclee insolubile ale placii cerebrale, au fost injectat pe creierul cobailor. Injectarile cu nucleele insolubile dar si cu forma solubila de beta-amiloid cu o molecula si respectiv cu trei molecule, nu au dus la declansarea simptomelor de Alzheimer. in schimb, forma solubila de beta-amiloid cu doua molecule a dus la aparitia simptomelor acestei boli grave pe cobai.

Acesti cobai au inceput sa aiba disabilitati ale functiei memoriei, in special pentru comportamente nou invatate sau dobandite. in plus, densitatea celulelor cerebrale la acesti soareci a scazut cu nu mai putin de 47%. Conform cercetatorilor, proteina beta-amiloid a afectat sinapsele neuronale.

Dr. Marcelle Morrison-Bogorad, directorul sectiei de neurologie al Institutului national de geriatrie (National Institute on Aging), institutie ce a finantat acest studiu, s-a declarat surprins de faptul ca doar unul dintre cele trei tipuri de proteine beta-amiloidice provoaca simptomele maladiei Alzheimer.

„Acest studiu desemenaza doar inceputul. Avem mult de munca acum pentru a intelege de ce acest tip de proteina beta-amiloid cu doua molecule duce la aparitia dementei”, a declarat Dr. Morrison-Bogorad.

Sursa: Agerpres

Articolul precedentEcografie tripleti – Ecografia 2D si 3D
Articolul următorCampanie pentru depistarea malformatiilor cardiace la copii