Infectiile asociate asistentei medicale si vaccinarea, pe agenda Conferintei Nationale de Microbiologie si Epidemiologie

0
54

Infectiile asociate asistentei medicale, rezistenta bacteriilor la antibiotice si vaccinarea reprezinta puncte-cheie pe agenda celei de-a IX-a editii a Conferintei Nationale de Microbiologie si Epidemiologie, ce se desfasoara in perioada 20-22 octombrie 2016 in Brasov.

Evenimentul, organizat stiintific de Societatea Romana de Microbiologie impreuna cu Societatea Romana de Epidemiologie, va demara cu un curs pre-conferinta – „Diagnosticul, supravegherea si prevenirea infectiilor asociate asistentei medicale”, care propune o abordare aplicata raportat la managementul infectiilor nosocomiale, in contextul provocarilor sistemelor de sanatate.

Programul primei zile a Conferintei va fi concentrat pe analiza celor mai importante evenimente din ultima perioada din domeniul patologiei infectioase care au legatura cu sanatatea publica, precum si pe identificarea solutiilor de imbunatatire a diagnosticului microbiologic si a supravegherii infectiilor asociate asistentei medicale. in acest sens, temele avute in vedere includ controlul calitatii in laboratoarele de microbiologie, identificarea si raportarea infectiiilor asociate ingrijirilor medicale sau rolul echipei multidisciplinare in gestionarea problematicii acestor infectii.

Cea de-a doua zi a evenimentului va debuta cu o dezbatere ampla in privinta vaccinurilor, subiect aflat, deopotriva, in atentia agendei publice si ca urmare a epidemiei de rujeola din tara noastra.

„Romania se confrunta in momentul de fata cu provocari importante in domeniul sanatatii publice. Infectiile asociate asistentei medicale si bolile transmisibile prevenibile prin vaccinare sunt doua dintre acestea. Este datoria noastra, a specialistilor din aceste domenii, sa facem pasi concreti pentru a gasi solutii eficiente, care speram sa se puna in aplicare si pentru a avea profesionisti pregatiti care sa raspunda acestor situatii. Preocuparea noastra permanenta consta in imbunatatirea pregatirii profesionale a microbiologilor si a altor specialitati implicate in supravegherea, controlul si prevenirea bolilor infectioase. Nu in ultimul rand, publicul larg trebuie sa fie beneficiarul informatiilor si a expertizei profesionale a celor mentionati anterior” a declarat prof. dr. Alexandru Rafila, presedintele Societatii Romane de Microbiologie.

Infectiile respiratorii, una dintre patologiile dominante mai ales in acest sezon, vor fi un alt subiect important de discutie in a doua zi a Conferintei. Aceasta, in situatia in care si in cazul vaccinului antigripal, statisticile Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile sunt ingrijoratoare: in sezonul 2015-2016, rata vaccinarii antigripale a fost de doar 3,2% la nivel national.

A treia zi a Conferintei va fi dedicata bolilor transmise prin vectori, unele dintre ele, probleme globale de sanatate publica, precum infectia cu virusul Zika si West Nile.

Conferinta se va incheia cu o sesiune dedicata noile tehnologii in diagnosticul si supravegherea bolilor infectioase, care va aduce la cunostinta profesionistilor din domeniu cele mai recente metode de diagnostic.

Management eveniment: Sanatatea Press Group – Expertul tau in comunicare pe domeniul medical

Mai multe informatii puteti citi pe www.comunicatemedicale.ro.

Articolul precedentOMS: Vaccinarea, cea mai eficienta metoda de preventie impotriva gripei de sezon
Articolul următorProblematica piciorului diabetic dezbatuta in cadrul Sesiunii de Picior Diabetic, Cluj-Napoca