MS: 21 de noi medicamente din arii ce vizeaza oncologia, neurologia, cardiologia si pneumologia vor fi disponibile pacientilor

0
291

21 de noi medicamente din arii terapeutice ce vizeaza oncologia, neurologia, cardiologia si pneumologia vor fi disponibile pacientilor, a anuntat intr-un comunicat de presa Ministerul Sanatatii (MS).

Mai precis, 17 protocoale de tratament urmeaza sa fie puse in dezbatere publica pentru cele 21 de medicamente introduse pe lista de medicamente compensate si gratuite prin hotarari de guvern deja adoptate de MS.

in acest fel, Ministerul spune ca va asigura accesul la tratament pentru un numar mare de pacienti care sunt diagnosticati cu urmatoarele patologii:

oncologie – 11 protocoale terapeutice pentru neoplasm renal, neoplasm colorectal, neoplasm pulmonar, neoplasm ovarian, leucemii, mielom multiplu;

neurologie – 1 protocol terapeutic pentru scleroza multipla;

cardiologie – 3 protocoale terapeutice pentru angina pectorala, prevenirea tromboemboliei venoase si hipercolesterolemiei;

pneumologie – 2 protocoale terapeutice pentru BPOC si fibroza pulmonara.

Dupa ce se va incheia dezbaterea publica va urma o etapa obligatorie si anume publicarea in Monitorul Oficial a protocoalelor. Termenul limita pana la care toate aceste proceduri ar trebui sa fie indeplinite este jumatatea lunii noiembrie. MS precizeaza ca noile molecule sunt deja pe lista medicamentelor compensate si gratuite, asigurandu-se pacientilor accesul la tratament imediat.

De asemenea, Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale (ANMDM) a revizuit si alte 60 de protocoale terapeutice existente pentru patologii precum: diabetul zaharat, hemofilia, hepatita cronica cu virus C, boala Gaucher, osteoporoza severa, poliartrita reumatoida, spondilita anchilozanta, artrita idiopatica juvenila, artrita psoriazica, boala Alzheimer, dementa asociata cu bolile cardiovasculare, boala Parkinson.

Articolul precedentOMS: Vaccinarea, cea mai eficienta metoda de preventie impotriva gripei de sezon
Articolul următorProblematica piciorului diabetic dezbatuta in cadrul Sesiunii de Picior Diabetic, Cluj-Napoca