Ziua Mondiala a Osteoporozei, marcata in fiecare an in data de 20 octombrie

0
48

Ziua Mondiala a Osteoporozei este marcata in fiecare an, incepand din 1997, in data de 20 octombrie, potrivit http://worldosteoporosisday.org, prilej cu care se are in vedere lansarea unei campanii anuale dedicate cresterii gradului de constientizare la nivel mondial cu privire la prevenirea, diagnosticarea si tratamentul osteoporozei si a altor boli metabolice ale oaselor.

incepand din 1999, Fundatia Internationala a Osteoporozei (IOF) – initiatoarei Zilei Mondiale a Osteoporozei, stabileste cate o tema pe care sa se axeze campaniile de constientizare. in 2016, tema este „Iubeste-ti Oasele!” (a€œLove your bones!”).

Osteoporoza este o boala reumatica prin care oasele devin slabe si fragile, uneori atat de fragile incat o scadere sau o tensiune chiar usoara produsa de aplecare sau tuse poate provoca o fractura, spun specialistii. Fracturile asociate osteoporozei sunt localizate frecvent in zona soldului, incheieturii mainii sau a coloanei vertebrale.

Potrivit datelor IOF, la nivel mondial, fracturile cauzate de osteoporoza apar la aproximativ una din trei femei si unul din cinci barbati, cu varste peste 50. O astfel de fractura are loc la fiecare 3 secunde, se mentioneaza in comunicatul de presa al organizatiei. De aceea, IOF indeamna adultii sa fie atenti la riscul lor de a dezvolta osteoporoza, una dintre bolile tacute.

in ceea ce priveste terapia, http://worldosteoporosisday.org arata ca doar 10% dintre femeile cu varsta peste 50 de ani care prezinta fracturi cauzate de osteoporoza primesc de fapt terapie si pentru aceasta afectiune care a dus la o slabire a oaselor. in anul 2010, in Europa, 12,3 milioane de persoane cu risc crescut de fracturi osteoporotice nu au primit tratament si pentru osteoporoza.

Articolul precedentOMS: Vaccinarea, cea mai eficienta metoda de preventie impotriva gripei de sezon
Articolul următorProblematica piciorului diabetic dezbatuta in cadrul Sesiunii de Picior Diabetic, Cluj-Napoca