Indicele crescut de masa corporala al gravidelor pune sarcina in pericol

0
30

Indicele de masa corporala (IMC) crescut al mamei inainte de sarcina sau la inceputul acesteia este asociat cu un risc crescut de moarte a fatului, nastere de fat mort sau deces al nou-nascutului, iar cel mai mare risc il au femeile cu obezitate severa, potrivit unui studiu publicat ieri, 16 aprilie, in revista stiintifica JAMA.

Un grup de cercetatori de la Imperial College of London au analizat 38 de studii care au inclus in total 10.147 de morti fetale, 16.274 de nasteri de fat mort, 4.311 decese perinatale, 11.294 decese ale nou-nascutului si aproape 5.000 de decese ale copiilor sub un an, pentru a evalua legatura dintre aceste evenimente si IMC matern (inainte de sarcina si la inceputul ei).

Rezultatele meta-analizei au aratat ca pana si cresterile mici de IMC au fost asociate cu un risc crescut de moarte fetala, nastere de fat mort, mortalitate neonatala, perinatala si infantila. Riscul cel mai mare a fost constatat la femeile cu obezitae severa: cele cu IMC de 40 au avut un risc de doua pana la trei ori mai mare fata de cele cu IMC de 20.

Ad in title

incercand sa explice mecanismele acestei asocieri, autorii analizei subliniaza ca supraponderea si obezitatea au fost asociate cu riscul crecut de preeclampsie, diabet gestational, diabet de tip 2, hipertensiune de sarcina sau anomalii congenitale, care la randul lor pot produce astfel de rezultate ale sarcinii.

Cercetatorii isi exprima opinia ca ghidurile dedicate controlului greutatii femeilor care planuiesc sa ramana insarcinate ar trebui sa tina cont de aceste noi rezultate, pentru a evita astfel de evenimente tragice.

2,7 milioane de nasteri de fat mort au avut loc in 2008 la nivel mondial si se estimeaza ca anual se petrec 3,6 milioane de decese ale nou-nascutului (inainte de a 28-a zi de viata).

Articolul precedentMedicamentele pe baza de testosteron, in atentia Agentiei Europene a Medicamentului
Articolul următorSituatia bolilor prevenibile prin vaccinare in Romania