În ţara noastră mortalitatea cardiovasculară depăşeşte 50% din totalul deceselor anuale, avertizează cardiologii

0
318

De Ziua Mondială a Aderenţei la Tratament, specialiştii cardiologi au subliniat importanţa respectării tratamentului prescris pentru prevenirea şi controlul bolilor cardiovasculare, principalele cauze ale mortalităţii în România, relatează news.ro. Conform celor mai recente date, mortalitatea cardiovasculară depăşeşte 50% din totalul deceselor anuale, iar prevalenţa hipertensiunii arteriale în rândul bărbaţilor depăşeşte 50%, faţă de media europeană de 41%.

În cadrul unui comunicat transmis joi, Societatea Română de Cardiologie şi Fundaţia Română a Inimii atrag atenţia asupra riscurilor majore ale nerespectării tratamentului: „Respectarea tratamentului prescris este esenţială pentru prevenirea şi controlul bolilor cardiovasculare, principala cauză de mortalitate în România”, se arată în comunicatul emis de cele două organizaţii.

Mesajul central al specialiştilor este simplu, dar deosebit de important: „Tratamentul salvează vieţi – dar doar dacă este urmat”. Medicii subliniază faptul că o proporţie semnificativă a pacienţilor renunţă la tratament în primele luni, ceea ce duce la un risc crescut de complicaţii severe, cum ar fi infarctul, accidentul vascular cerebral, insuficienţa cardiacă sau renală.

Un alt subiect major în această zi dedicată tratamentului este hipertensiunea arterială, considerată cel mai important factor de risc modificabil pentru bolile cardiovasculare. „Deşi poate fi uşor diagnosticată şi tratată, în realitate rămâne adesea nediagnosticată, netratată sau insuficient controlată. Nu degeaba este supranumită «ucigaşul tăcut»: mulţi pacienţi nu au simptome, dar suferă în tăcere leziuni grave ale organelor vitale. În lipsa tratamentului susţinut, hipertensiunea poate duce la complicaţii severe şi chiar fatale”, se adaugă în comunicat.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), la nivel global, aproximativ 1,28 miliarde de persoane cu vârste între 30 şi 79 de ani suferă de hipertensiune arterială, iar până la finalul anului 2025 se estimează că numărul acestora va ajunge la 1,5 miliarde. Din păcate, aproape jumătate dintre aceştia nu sunt conştienţi de afecţiunea lor, iar doar 1 din 5 pacienţi beneficiază de un tratament care le controlează valorile tensiunii arteriale.

În România, situaţia este alarmantă, iar datele arată că doar 20-40% dintre pacienţii trataţi ating valorile recomandate ale tensiunii arteriale. „Aderenţa la tratament este crucială pentru prevenirea deceselor evitabile. Medicii cardiologi au o responsabilitate specială pentru managementul pacientului cu hipertensiune arterială, în condiţiile în care multiplele complicaţii determină ca pacientul hipertensiv să aibă nevoie de expertiza mai multor specialităţi medicale, implicit de o coordonare unitară şi continuă a întregii strategii terapeutice”, a declarat profesorul Ovidiu Chioncel, preşedintele Societăţii Române de Cardiologie.

În aceeaşi linie, profesorul Dragoş Vinereanu, preşedintele Fundaţiei Române a Inimii, a subliniat importanţa colaborării între specialităţile medicale şi asociaţiile de pacienţi: „Eforturile unite ale specialităţilor medicale şi ale asociaţiilor de pacienţi pot face diferenţa în facilitarea atitudinii optime pentru a diagnostica, trata şi controla hipertensiunea arterială la cât mai mulţi pacienţi din România!”.

În acest context, medicii cardiologi subliniază că respectarea tratamentului nu este doar o recomandare, ci o necesitate vitală. Pacienţii sunt încurajaţi să discute deschis cu medicul lor despre orice dificultate în respectarea tratamentului şi să ceară sprijin pentru a preveni riscurile grave ce pot surveni din nerespectarea acestuia.

Articolul precedentLuna conștientizării cancerului colorectal: Screening-ul salvează vieți
Articolul următorPrimul transplant hepatic din 2025, realizat cu succes la Spitalul Clinic Sfânta Maria