In Romania, un numar foarte mare de barbati sufera de afectiuni ale prostatei

0
38

in Romania, un numar foarte mare de barbati sufera de afectiuni ale prostatei. Astfel, din cei 3 milioane de barbati de peste 50 ani, in jur de 900.000 de persoane manifesta simptome de hiperplazie benigna de prostata (HBP), potrivit estimarilor Asociatiei Romane de Urologie. Conform datelor oferite de Asociatia Romana de Urologie, lunar se trateaza doar 200.000 de mii de romani din cei 900.000. Mai mult decat atat, in fiecare an, in Romania, apar in jur de 45.000 de noi cazuri de hiperplazie benigna de prostata.

Pacientul se trezeste des in timpul noptii din cauza nevoii frecvente si stringente de urinare, fapt ce poate avea un impact negativ asupra vietii intime, dar si asupra celei sociale. in forma ei grava, HBP poate dezvolta complicatii precum retentia acuta de urina, care se rezolva prin tratament chirurgical.

„Simptomele afectiunilor prostatice nu fac parte din categoria celor care pot fi controlate si pot duce la izolare sociala, la stagnarea miscarii sau a deplasarilor si chiar la incetarea relatiilor sexuale. De aceea, obiectivul nostru este de a informa pacientii despre incidenta si gravitatea efectelor bolilor prostatice, deoarece un simplu control te poate ajuta sa preintampini boala. Netratata, hiperplazia benigna de prostata duce la complicatii redutabile. Neevaluarea pacientului omite diagnosticul de cancer prostatic cu consecinte dramatice pentru acesta. Cazurile maligne pot aparea chiar si in jurul varstei de 40 ani, iar boala se agraveaza odata cu varsta. in acest context, controlul periodic si tratamentul corespunzator pot juca un rol vital pentru pacient.”, a precizat prof. univ. dr. Ioanel Sinescu, presedintele Asociatiei Romane de Urologie.

Ad in title

Desi, in ultimii ani, numarul pacientilor diagnosticati cu boli ale prostatei a crescut, multi barbati aleg sa nu discute despre problemele lor cu medicii sau cu familia, nu urmeaza niciun tratament, considerand ca aceste simptome sunt un a€œdat al varstei”.

Articolul precedentMunca intr-un mediu stresant creste riscul de boli cardiovasculare
Articolul următorDe ce nu trebuie sa iti fie teama de operatia de marire de sani. Mituri reale si false despre augumentarea mamara