Conform statisticilor furnizate de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), la nivel mondial, 300 de milioane de oameni sufera de astm, iar rata de mortalitate a bolii pulmonare obstructive cronice (BPOC) va creste cu 30% in urmatorii zece ani. Astfel, pana in anul 2030, BPOC va ajunge a treia cauza de deces in lume.

in Romania, incidenta bolilor pulmonare atrage tot mai mult atentia specialistilor din domeniu, ele reprezentand in mod curent o adevarata problema de sanatate publica. Printre cele mai importante afectiuni pulmonare se numara: tuberculoza pulmonara, bolile obstructive bronho-pulmonare cronice (BPOC), infectiile pulmonare, astmul, cancerul pulmonar.

Nu doar numarul mare de cazuri, ci si costurile mari pe care le implica tratamentul afectiunilor pneumologice, precum si numarul tot mai mic al specialistilor reprezinta factori de ingrijorare, care ar trebui sa alarmeze autoritatile, astfel incat programele de sanatate dedicate unor astfel de boli sa se extinda si sa se imbunatateasca. Prin urmare, astfel de programe destinate diagnosticarii precoce a bolilor din sfera pneumologiei ar permite aplicarea unor tratamente eficiente, prin prisma carora costurile pentru afectiunile pneumologice sa fie reduse.

„Eforturile Societatii Romane de Pneumologie s-au concentrat in ultimii ani pe educatia publicului cu privire la importanta preventiei bolilor pulmonare. Publicul roman trebuie sa constientizeze importanta diagnosticarii precoce a bolilor pulmonare ca un pas important inaplicarea unui tratament eficient.” a declarat prof. univ. dr. Florin Mihaltan, presedintele Societatii Romane de Pneumologie.

in contextul unei incidente crescute a bolilor pulmonare in Romania, Societatea Romana de Pneumologie organizeaza anual o serie de manifestari cu scopul constientizarii unor aspecte precum importanta diagnosticarii precoce, a prescrierii tratamentului adecvat si a compliantei pacientului la tratament.

Anul 2012 va gazdui si cel de-al „XXII-lea Congres al Societatii Romane de Pneumologie”, care se va desfasura in perioada 30 mai- 2 iunie la Poiana Brasov. Cu aceasta ocazie, specialistii din domeniu vor aborda teme din sfera urmatorelor afectiuni: tuberculoza pulmonara, bolile obstructive bronho-pulmonare cronice, infectiile pulmonare si altele. Pentru mai multe detalii referitoare la acest eveniment, puteti accesa site-ul Societatii Romane de Pneumologie: http://www.congrespneumo2012.ro/.