Al 8-lea Congres National de Nefrologie, Dializa, Transplant si Acces Vascular se desfasoara in perioada 26 – 28 aprilie 2012 la Bucuresti. in deschiderea Congresului au luat cuvant prof. univ. dr. Mihai Voiculescu, presedintele Asociatiei de Nefrologie si Acces Vascular din

Romania, presedintele Asociatiei de Boli Renale Ereditare din Romania, presedintele Fundatiei „Academician Marin Voiculescu” si vicepresedinte al Congresului, prof. univ. dr. Eugen Mota, presedintele Societatii Romane de Nefrologie si conf. univ. dr. Ligia Petrica din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie din Timisoara. Presedintele celui de-al 8- lea Congres Natopnal de Nefrologie , Dializa, Transplant si Acces Vascular este prof. univ. dr Raymond Vanholder, presedintele Asociatiei Europene de Nefrologie si Asociatiei Europene de Dializa si Transplant.

Evenimentul urmareste furnizarea celor mai recente informatii privind actualitatile in managementul pacientilor cu boala renala cronica, in managementul anemiei la pacientii cu insuficienta renala cronica in predializa si in tratament, precum si informatii privind substitutia renala prin dializa renala si transplant renal. De asemenea, in cadrul evenimentului vor fi expuse informatii noi despre importanta referirii precoce a pacientilor cu efectiuni renale la specialistul nefrolog, terapiile substitutiei renale, riscul cardiovascular la pacientii renali, informatii despre nefrologia clinica si ghiduri de practica clinica in nefrologie.

„Prin larga participare internationala dorim sa oferim nu numai cele mai recente informatii privind diagnosticul si tratamentul bolilor renale, dar si sa ne integram cat mai bine in programele europeene si globale, in vederea accesarii de fonduri necesare dezvoltarii medicinei romanesi”, apreciaza prof. univ. dr. Mihai Voiculescu, seful Centrului de Medicina Interna si Nefrologie, Institutul Clinic Fundeni.

O problema importanta, discutata in cadrul evenimentului este cea a lipsei de solidaritate dintre medicii nefrologi, dar si dintre alte specialitatii. in acest sens, prof. univ. dr. Eugen Mota a subliniat ca „in practica clinica exista foarte putina colaborare si din pacate rata de mortalitate etse foarte mare. Din aceasta cauza pacientii ajung prea tarziu si la nefrolog si la cardiolog. Este nevoie de o echipa si de o interventie multidisciplinara in bolile nefrologice”. Totodata, necesitatea unei echipe multidisciplinare a fost sustinuta si de dr. Dan Deleanu. Acesta a declarat ca „nefrologia si cardiologia ar trebui sa se intalneasca si sa lucreze impreuna, pentru ca bolnavul nu are o singura boala”.

Al 8-lea Congres National de Nefrologie, Dializa, Transplant si Acces Vascular a fost organizat de Asociatia de Nefrologie si Acces Vascular din Romania, Fundatia „Academician Marin Voiculescu” si de Centrul de Medicina Interna si Nefrologie din cadrul Institutului Clinic Fundeni.