La nivel mondial, peste cinci milioane de oameni sunt afectati de diverse forme ale lupusului. Cea mai frecventa si severa forma de lupus este lupusul eritematos sistemic si afecteaza 70% dintre pacienti. in ceea ce priveste Romania, statisticile arata ca aproximativ 9.000 de persoane sufera de lupus eritematos sistemic, iar 90% dintre persoanele diagnosticate cu lupus sunt femei tinere, active, cu varste cuprinse intre 15 si 44 de ani.

Astfel, cu ocazia Zilei Mondiale a Lupusului, marcata pe data de 10 mai 2012 in intreaga lume, Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Autoimune alaturi de alte 100 de organizatii din intreaga lume, a demarat o campanie de informare cu privire la simptomele bolii si la impactul lupusului asupra vietii pacientilor.

„Obiectivul tuturor asociatiilor de pacienti din intreaga lume este de a promova si apara drepturile pacientilor. Mai mult, in cazul particular al bolilor autoimune, asa cum este si cazul lupusului, lupta noastra a asociatiei de pacienti este pentru diagnosticarea si tratarea timpurie a lupusului, pentru a salva mai multe vieti”, a declarat Rozalina Lapadatu, presedinte Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Autoimune.

Lupusul eritematos este o boala autoimuna cu componenta genetica in care sistemul imun interpreteaza in mod eronat celulele, tesuturile si oraganele sanatoase ca fiind straine organismului si genereaza autoanticorpi care ataca si distrug celulele, tesuturile si organele sanatoase. Desi cauzele lupusului nu sunt cunoscute cu precizie, numarul mai mare de cazuri la femei decat la barbati poate indica faptul ca boala este declansata de anumiti hormoni, pe langa o predispozitie genetica. De asemenea, exista o serie de factori de mediu care stimuleaza declansarea bolii, precum stresul, expunerea la lumina ultravioleta, fumatul.

Specialistii estimeaza ca pentru diagnosticarea lupusului este nevoie, in medie, de patru ani si de consultarea a trei medici diferiti. Lupusul este dificil de diagnosticat intrucat are simptome care imita adesea caracteristicile altor afectiuni, variaza mult de la un pacient la altul si pot suferi modificari in timp.