Distribuirea inegala pe teritoriul tarii a medicilor de familie, dar si a medicilor specialisti, a devenit o adevarata problema pentru sistemul de sanatate, fapt care nu face decat sa vina in detrimentul pacientilor. Iar acest lucru este cu atat mai pregnant cu cat domeniul medical din mediul rural nu este acoperit in totalitate.

a€œEste o inechitate majora intre sistemul medical urban si sistemul medical rural. 46% din populatia Romaniei se afla in mediul rural. in ceea ce priveste medicii, doar 7% activeaza in acest mediu. Din cei 7%, 97% sunt medici de familie. Deci exista o inechitate si trebuie sa o rezolvam prin politici intersectoriale, dar si printr-o alegere pozitiva a medicului de a lucra in mediul rural. Trebuie sa existe niste stimulente pentru acesti medici. in ceea ce priveste medicina comunitara, aceasta trebuie sa se dezvolte sub coordonarea medicului de familie. Fara medicina comunitara nu vom imbunatati starea de sanatate indiferent ce am face”, a declarat prof. univ. dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania si rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie a€œGr. T. Popa” Iasi.

Declaratia a fost facuta in cadrul celei de-a V-a editie a Conferintei Medical Forum, ce s-a desfasurat la Bucuresti in 10 si 11 mai 2012.