In 2014, pacientii cu scleroza multipla nu beneficiaza de fonduri suplimentare pentru tratament

0
25

in anul 2014, pacientii cu scleroza multipla nu beneficiaza de fonduri suplimentare pentru tratament. Conform bugetului stabilit de catre Guvernul Romaniei pentru Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, pentru anul in curs, suma alocata pentru tratamentul pacientilor cu scleroza multipla se mentine la aceeasi valoare ca in 2013, valoare care nu acopera tratamentul pacientilor deja diagnosticati si a celor care vor fi diagnosticati in viitorul apropiat, se arata intr-un comunicat de presa.

Programul National de Neurologie asigura acces la terapie doar pentru 2500 de pacienti cu scleroza multipla, in timp ce pe lista de asteptare se afla peste 500 de pacienti. Mare parte dintre acestia se afla pe lista de asteptare de mai bine de trei ani, fapt ce inrautateste starea de sanatate a pacientului deoarece boala are o evolutie rapida, iar handicapul este din ce in ce mai sever.

„Adresam un indemn tuturor pacientilor cu scleroza multipla sa devina membri ai APAA si sa se adreseze asociatiei daca au nevoie de sustinere. incepand de anul acest, ne propunem sa dezvoltam programe de informare si de educare pe scleroza multipla, prijn care sa oferim pacientilor consiliere de specialitate, acces la grupuri de suport si sprijin pentru ca acestia sa depaseasca mai usor problemele cu care se confrunta zi de zi din cauza bolii. in acelasi timp, ne propunem sa militam pentru drepturile pacientilor in fata decidentilor importanti, pentru ca pacientii cu scleroza multipla sa poata beneficia de acces la tratament fara discriminare. in acest demers, ne bazam pe sprijinul liderilor de opinie din lumea medicala, care sunt aproape de pacienti si stiu ce probleme au acestia traind cu boala”, a declarat Rozalina Lapadatu, presedinte Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Autoimune.

Ad in title

Scleroza multipla este o afectiune autoimuna, de care sufera in Romania aproximativ 10.000 de persoane. Boala afecteaza cu preponderenta persoanele tinere, cu varste cuprinse intre 20 – 40 de ani, fiind considerata cea mai invalidanta boala a adultului tanar si afecteaza de cca. doua – trei ori mai mult femeile, decat barbatii. Boala poate afecta si copii, inca de la varste fragede.

Printre simptomele sclerozei multiple se numara: deficite motorii ale membrelor, pana la paralizii grave si ireversibile, parestezii ale membrelor inferioare, tulburari de vedere, tulburari de coordonare, alterarea simturilor, oboseala, diminuarea capacitatii de concentrare, a capacitatii de a vorbi si de a inghiti, dificultati de control a vezicii urinare, tulburari sexuale si deteriorarea functiilor cognitive.

Articolul precedentProf. Florin Tudose: Persoanele cu tulburare post-traumatica de stres apeleaza destul de tarziu la un ajutor specializat
Articolul următorStudiu: 60% dintre oameni, atat barbati cat si femei, sunt afectati de aparitia varicelor