in anul 2010, 73,4% dintre romani nu au mers la medic atunci cand au avut nevoie din cauza costurilor pe care o astfel de vizita le implica, potrivit Institutului National de Statistica.

„Aceasta cifra ar trebui sa atraga atentia autoritatilor si sa ridice multe semne de intrebare. Mai ales ca vorbim de milioane de romani care nu au apelat la medic atunci cand au fost bolnavi, de teama costurilor ridicate ale analizelor si medicamentelor, si care, desi lunar isi platesc contributia de sanatate, nu merg la un consult medical decat atunci cand starea lor de sanatate se agraveaza”, a declarat Cristian Lutan, director executiv adjunct Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM).

Totodata, 4,9% dintre femei au renuntat mai usor la ingrijirea medicala de care au avut nevoie din motive financiare. in ceea ce priveste categoriile de varsta, 89,4% dintre tineri cu varste cuprinse intre 15-24 de ani nu au mers la medic atunci cand au avut nevoie. La polul opus, cel mai greu sunt dispuse sa renunte la ingrijire medicala persoanele cu varsta intre 35-49 de ani. Astfel ca, 70,2% dintre respondenti au declarat ca nu au vizitat medicul atunci cand au avut nevoie, din ratiuni econonice.

„Studiile arata ca fiecare 100 de romani pierd 16 ani de viata activa din cauza conditiilor precare ale sistemului de sanatate. Iar aceasta situatie nu este una recenta. Conform unui raport facut de Banca Mondiala in anul 2005 privind sistemul de sanatate din Romani, gospodariile cu venit minim pe economie erau de doua ori mai dispuse sa renunte la ingrijirea medicala decat celelalte”, a precizat Cristian Lutan.

Prin urmare, principala problema a sistemului de sanatate romanesc este subfinantarea. La nivel european, Romania se situeaza printre ultimele locuri la capitolul cheltuieli cu sanatatea per capita, alocand 600 Euro, in timp ce media europeana este de 1800 Euro. Romania se afla pe ultimul loc in Europa si in ceea ce priveste procentul din PIB alocat sanatatii – 3,6%, care este de doua ori mai mic decat media europeana, de trei ori mai mic decat Franta, care se afla in fruntea clasamentului alocand 9% din PIB si sub media tarilor africane.