La nivel mondial, Romania ocupa un loc fruntas in topul deceselor din cauze cardiovasculare, statisticile aratand ca doi din trei romani mor din cauza bolilor cardiovasculare, iar unul din trei romani sufera de hipertensiune arteriala.

„Romania ocupa unul dintre ultimile locuri in Europa in ceea ce priveste speranta de viata, romanii traind cu zece ani mai putin decat cetatenii altor tari din cauza bolilor cardiovasculare. De obicei doctorii dau doar ani vietii, noi va ajutam sa dati si viata anilor”, a subliniat prof. univ. dr. Dan Gaita.

in acest context, in data de 13 martie 2012, Fundatia Romana a Inimii a prezentat primele rezultate ale campaniei de educatie a populatiei pentru prevenirea bolilor cardiovasculare in Romania. in urma campaniei S.O.S Cardio, care a avut ca slogan „Atentie, risc cardiovascular”, 10% din populatie a primit mesajul si s-a prezentat la medic, pentru un control.

„A controla riscul cardiovascular inseamna sa poti prelungi speranta de viata cu cel putin 10 ani”, a declarat prof. univ. dr. Dan Gaita, presedinte Fundatia Romana a Inimii.

Succesul campaniei S.O.S Cardio s-a bazat pe testul cartonaselor, test conceput pentru evaluarea riscurilor de boala cardiovasculara. Aproximativ 64.000 de persoane si-au fascut testul online, iar rezultatele au aratat ca cei mai intalniti factori de risc sunt fumatul, stresul si hipertensiunea arteriala.

Bolile cardiovasculare sunt mai frecvente in randul barbatilor de peste 45 de ani, iar la femei apar odata cu instalarea menopauzei, in jurul varstei de 55 de ani. Pentru a evita aparitia bolilor cardiovasculare, specialistii recomanda renuntarea la fumat , o alimentatie sanatoasa, bogata in fructe si legume: „cinci fructe sau legume consumate zilnic scad riscul cardiovascular cu 50%”, a precizat prof. univ. dr. Dan Gaita.

Specialistii trag un semnal de alarma, deoarece statisticile arata ca pana in 2020, la nivel mondial, boala cardiovasculara va deveni „ucigasul numarul 1 „, depasind astfel bolile infectioase.