Imbatranirea fizica nu se petrece intr-un ritm constant – studiu

0
57

imbatranirea fizica nu se petrece intr-un ritm constant, ci inegal şi prezinta trei varfuri distincte – la varstele de 34, 60 şi 78 de ani. Este concluzia un studiu realizat in Statele Unite.

La aceste varste, exista creşteri abrupte ale nivelurilor de proteine din sange, cu schimbari vizibile, potrivit oamenilor de ştiinţa.

O echipa de cercetatori americani a analizat eşantioane de plasma sanguina prelevate de la peste 4.200 de persoane cu varste cuprinse intre 18 şi 95 de ani. Ei au identificat o asociere intre 373 de proteine şi imbatranire.

„Se cunoaşte de mult timp ca evaluarea anumitor proteine din sange poate oferi informaţii cu privire la starea de sanatate a unei persoane – lipoproteine pentru sanatatea cardiovasculara, de exemplu”, a explicat autorul principal al studiului, Tony Wyss-Coray. ”Dar nu s-a consemnat faptul ca numeroase niveluri diferite de proteine – aproximativ o treime dintre cele analizate – se modifica in mod considerabil odata cu inaintarea in varsta”, a adaugat specialistul, codirector al Centrului pentru Cercetarea Bolii Alzheimer de la Universitatea Stanford din California, intr-un comunicat de presa emis de instituţie.

”Proteinele sunt caii de povara ai celulelor corpului, iar atunci cand nivelurile lor relative sufera modificari substanţiale, inseamna ca şi tu te-ai schimbat”, a indicat Wyss-Coray. ”Analiza a mii (de proteine) din plasma ofera o imagine a ceea ce se intampla in tot corpul”, a adaugat cercetatorul.

Teoretic, un test de sange ar putea identifica persoanele cu un ritm mai rapid de imbatranire decat in mod normal şi cu risc crescut de a dezvolta afecţiuni asociate varstei, cum ar fi Alzheimer sau bolile de inima. Un astfel de test ar putea contribui, de asemenea, la identificarea medicamentelor sau a altor factori care incetinesc sau accelereaza imbatranirea, au notat autorii studiului.

insa, va dura cel puţin cinci pana la zece ani pana la concretizare, au remarcat cercetatorii.

Articolul precedentToti candidatii care vor lua peste 60% din punctajul maxim la rezidentiat vor avea locuri, promite MS
Articolul următorFemeile cu un nivel scazut de activitate fizica au un risc mai mare de deces asociat bolilor cardiovasculare, arata un nou studiu