Perioadele prelungite de izolare afecteaza capacitatea de invataresi memoria

0
269

Cercetatorii care au petrecut 14 luni intr-o regiune izolata din Antarctica, perioada in care nu au vazut lucruri si oameni noi, au afirmat ca lipsa de stimuli le-a slabit creierele. Unii dintre ei au avut rezultate mai slabe decat inainte de plecare atunci cand au efectuat teste cognitive, iar scanarile au demonstrat ca anumite zone ale creierelor, in special cea responsabila de invatat, s-au atrofiat, precum muschii care nu sunt folositi. Acelasi lucru a fost inregistrat in cazul astronautilor care isi pierd capacitatea mintala si experimenteaza o schimbare a activitatii electrice din creierul lor.

Cercetarea, realizata de universitati din Germania si Statele Unite, a aratat ca, atunci cand nu e folosit, creierul isi pierde din abilitati. Deoarece oamenii de stiinta nu si-au stimulat suficient creierul in timpul expeditiei, parti din el au inceput sa se micsoreze cu 5 pana la 10%.

Este posibil ca acest lucru sa fi redus inteligenta emotionala a cercetatorilor si sa le fi scazut din abilitatile de interactionare cu alti oameni, a declarat dr. Alexander Stahn, autorul principal al studiului, care lucreaza la Charité – Universitätsmedizin Berlin.

 

Izolarea, efecte grave asupra creierului

 

Echipa de oameni de stiinta a fost cazata pe Neumayer III, o statie de cercetare pe banchiza de gheata Ekström. Izolata si inconjurata de sute de kilometri de pamant acoperit de gheata, cladirea este ridicata pe stalpi si poate gazdui doar noua persoane in acelasi timp, scrie Daily Mail.

Dr. Stahn si colegii sai au scanat creierele cercetatorilor inainte si dupa expeditie si i-au comparat cu scanarile oamenilor obisnuiti care traiesc in Germania. De asemenea, au testat nivelurile unei proteine care se gaseste in cantitati mai mari in creier atunci cand se creeaza noi celule nervoase.

Persoanele din expeditie aveau aproximativ 45% mai putina proteina decat grupul de acasa, iar nivelul a ramas mai mic decat normal timp de aproximativ sase saptamani dupa ce s-au intors in societate.

Dr. Stahn, a carui cercetare a fost publicata in New England Journal of Medicine, a sugerat ca realitatea virtuala si programele de exercitii ar putea fi folosite pentru a incerca si a reduce efectele izolarii asupra creierului.

Antarctica este unul dintre cele mai extreme medii din lume – are o vara de sase luni, din octombrie pana in februarie, timp in care soarele nu apune aproape niciodata. Aceasta este urmata de sase luni de iarna cand aproape ca nu exista lumina naturala.

Clima variaza de obicei de la -10 ° C la -60 ° C, ajungand uneori la maxime de 10 ° C, pe coasta, vara. Au fost inregistrate insa si temperaturi de pana la -92 ° C.

 

Articolul precedentToti candidatii care vor lua peste 60% din punctajul maxim la rezidentiat vor avea locuri, promite MS
Articolul următorFemeile cu un nivel scazut de activitate fizica au un risc mai mare de deces asociat bolilor cardiovasculare, arata un nou studiu