Epidemia de rujeola din Samoa: Un critic al campaniei de vaccinare, arestat

0
30

Un militant anti-vaccinare a fost arestat in Samoa, tara care se confrunta cu o epidemie de rujeola scapata de sub control. Barbatul a fost acuzat de instigare impotriva unui ordin guvernamental dupa ce a criticat campania de imunizare si a promovat online remedii naturiste ineficiente.

Focarul de rujeola din Samoa a provocat moartea a  63 de persoane, majoritatea copii mici, incepand cu luna octombrie, iar autoritatile au acuzat faptul ca boala s-a raspandit mai ales din cauza persoanelor care raspandesc informatii false, sustinand ca vaccinarile sunt periculoase.

Din aceste motive, vaccinarea a devenit obligatorie, iar Samoa a declarat stare de urgenta.

 

Campaniile de dezinformare, vinovate pentru rata mica de vaccinare

 

Barbatul arestat a postat pe Facebook critici la adresa vaccinurilor si a promovat tratamente precum extractul din frunze de papaya. inainte de arestarea sa, el a descris programul de vaccinare in masa al guvernului drept „cea mai mare crima impotriva poporului nostru” si a sustinut in mod fals ca vitamina C ar putea vindeca copiii infectati, potrivit BBC.

Ratele scazute de vaccinare din Samoa sunt cauzate in parte de decesele, in 2018, a doi copii care au fost puse, in mod gresit, pe seama vaccinarii impotriva rujeolei, oreionului si rubeolei.

Ulterior, ancheta a aratat ca decesele au fost provocate de faptul ca asistentii medicali au amestecat vaccinul cu un relaxant muscular in loc de apa. Cazurile au fost apoi exploatate de persoane care voiau sa arate ca vaccinurile sunt daunatoare.

Ministrul Comunicarilor din Samoa a acuzat activistii anti-vaccinare ca raspandesc teorii ale conspiratiei pentru a impiedica mobilizarea fara precedent de imunizare a populatiei.

„Am avut copii care au murit dupa ce au venit la spital ca ultima solutie si apoi am aflat ca mesajele anti-vaccinare au influentat familiile lor sa ii tina pe acesti copii acasa”, a declarat oficialul, care i-a avertizat pe militantii anti-vaccinare sa nu se mai opuna masurilor guvernului.

Vaccinarea nu este singura cale prin care Samoa incearca sa puna capat epidemiei. La inceputul saptamanii trecute, familiile nevaccinate au fost solicitate sa atarne un steag rosu in afara caselor lor. De asemenea, toate scolile au fost inchise, iar copiii sub 17 ani nu mai au voie sa participe la adunarile publice.

Articolul precedentToti candidatii care vor lua peste 60% din punctajul maxim la rezidentiat vor avea locuri, promite MS
Articolul următorFemeile cu un nivel scazut de activitate fizica au un risc mai mare de deces asociat bolilor cardiovasculare, arata un nou studiu