Hipertensiunea cronica la gravide creste riscul de complicatii ale sarcinii

0
17

Gravidele cu hipertensiune cronica au o mare probabilitate sa sufere de rezultate adverse ale sarcinii, precum nastere prematura, greutate mica la nastere si deces neonatal, subliniind nevoia supravegherii crescute, potrivit unui studiu publicat astazi, 16 aprilie, de bmj.com.

Cercetarea a combinat datele a 55 de studii desfasurate in 25 de tari, cuprinzand 800.000 de sarcini, pentru a evalua legatura dintre hipertensiunea cronica si rezultatele nefavorabile ale sarcinii. Ei au urmarit datele despre nasterea prematura (inainte de 37 de saptamani), greutatea scazuta la nastere (sub 2.500 de grame), moartea perinatala (moartea fatului dupa 20 de saptamani de sarcina ,inclusiv nasterea de fat mort si moartea neonatala pana la o luna dupa nastere) si internarea la terapie intensiva nenonatala sau la unitati speciale de ingrijire a copiilor.

Riscul relativ de preeclampsie la femei cu hipertensiune cronica a fost de opt ori mai mare decat la femeile fara hipertensiune. Toate fenomenele neonatale adverse au fost de cel putin doua ori mai probabil sa se intample, fata de populatia generala.

Ad in title

Concluzia cercetatorilor este ca hipertensiunea cronica este asociata cu o incidenta crescuta a rezultatelor adverse ale sarcinii, comparativ cu populatia generala. Ei subliniaza nevoia supravegherii antenatale a femeilor cu hipertensiune cronica si sugereaza ca acestea ar trebui sa fie consiliate inainte de sarcina, pentru a-si optimiza sanatatea inainte de a deveni insarcinate.

Hipertensiunea cronica complica intre 1 si 5% din sarcini, iar problema ar putea fi in crestere, din cauza modificarilor din populatia antenatala. Astfel, un recent studiu american sugereaza cresterea prevalentei hipertensiunii cronice intre 1995/1996 si 2007/2008. Obezitatea si metabolismul contribuie probabil la aceasta situatie, iar numarul femeilor care devin gravide avand hipertensiune cronica e de asteptat sa creasca.

Articolul precedentConsumul redus de sare a scazut cu 40% decesele cardiovasculare in Anglia
Articolul următorTratamentul profilactic, oferit in premiera bolnavilor de hemofilie