Educatia incluziva a copiilor cu dizabilitati, doar pe hartie

0
22

Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilitati (CEDCD) in parteneriat cu Asociatia pentru Dravet si Alte Epilepsii Rare si Inspectoratul scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB), au prezentat astazi, 16 aprilie, rezultatele proiectului-pilot „Elev in clasa I”, care si-a propus facilitarea accesului la educatie al copiilor cu dizabilitati in general si cu epilepsie in special.

in cadrul proiectului, pe parcursul a peste 150 de sesiuni, parintii copiilor cu dizabilitati sau epilepsie au primit consiliere psihologica, cu privire la afectiunea respectiva, dar si la drepturile copiilor la educatie. De asemenea, 100 de cadre didactice din invatamantul primar din 20 de scoli bucurestene au primit informatii legate de epilepsie, interventia in situatii de criza, evitarea discriminarii si incalcarii dreptului la educatie a copiilor cu dizabilitati.

Cu ocazia incheierii proiectului au fost prezentate rezultatele unui studiu menit sa identifice lipsurile in oferirea unui act educational incluziv, in invatamantul de masa, pentru copiii cu dizabilitati. Cercetarea a constatat ca 41% din cele 356 de cadre didactice intervievate au un copil cu dizabilitate in clasa, cel mai adesea cu autism (28%) si ADHD (9%). 73,4% din cadrele didactice chestionate au apreciat ca Ministerul Educatiei ar trebui sa adapteze curricula de educatie pe tipuri de dizabilitate, lucru pe care in acest moment il fac profesorul de sprijin impreuna cu cadrul didactic al clasei. Unii din cei intervievati au recunoscut insa ca, „desi pe hartie realizam un demers adaptat, in realitate nu exista timp fizic pentru a acorda atentia necesara copilului cu dizabilitate”.

Ad in title

Toti participantii la studiu au aratat ca materialele auxiliare pentru copiii cu dizabilitati sunt insuficiente, Maria-Madalina Turza, presedintele CEDCD, precizand ca acestea sunt procurate fie de parintii copiilor cu dizabilitati, fie de consiliul parintilor, fie chiar de catre cadrele didactice. in plus, majoritatea covarsitoare (91%) a cadrelor didactice din esantionul studiat au raspuns ca Ministerul Educatiei si Inspectoratele scolare nu au oferit programe de pregatire pe linie de dizabilitate.

O alta problema rezultata din acest sondaj este cea a parintilor copiilor cu dizabilitati sau epilepsie care nu aduc la cunostinta conducerii scolii sau cadrelor didactice diagnosticul odraslelor lor. in aceste conditii, toti cei chestionati au apreciat ca este nevoie de programe de responsabilizare a acestor parinti.

in ciuda problemelor cu care se confrunta in educarea copiilor cu dizabilitati, doar 1% dintre respondenti au facut sesizari la inspectoratele scolare referitoare la aceste dificultati, fie din teama de victimizare, fie din lipsa increderii intr-o rezolvare a situatiei. Concluzionand, rezultatele sondajului arata ca principalele probleme ale cadrelor didactice in asigurarea educatiei copiilor cu dizabilitati constau in lipsa pregatirii si a materialelor didactice auxiliare, refuzul colegilor de a accepta astfel de copii, reticenta parintilor copiilor tipici si deranjarea procesului educational.

Comentand aceste rezultate, Adrian Cosma, inspector din cadrul ISMB, a opinat ca adaptarea curriculei pentru copiii cu dizabilitati in scolile de masa trebuie facuta, ca in prezent, de cadrele didactice in cauza, care cunosc cel mai bine copiii. Cat despre pregatirea cadrelor didactice, aceasta se face in cadrul formarii initiale din licee pedagogice si universitati, prin practica in scolile speciale si cele de masa in care sunt integrati copii cu dizabilitati. in plus, ISMB, impreuna cu Casa Corpului Didiactic din Bucuresti, deruleaza de mai multi ani un curs in domeniul scolii incluzive, iar din acest an a fost acredita un curs cu privire la evaluarea si metodele de interventie in cazul copiilor cu dizabilitati.

Potrivit datelor prezentate de Adrian Cosma, in Bucuresti exista in prezent circa 1.270 de copii cu dizabilitati in clase din invatamantul de masa, din care 770 beneficiaza de servicii educationale prin profesori itineranti si de sprijin.

Articolul precedentConsumul redus de sare a scazut cu 40% decesele cardiovasculare in Anglia
Articolul următorTratamentul profilactic, oferit in premiera bolnavilor de hemofilie