Hipertensiunea arteriala si colesterolul ridicat sunt doua probleme tot mai frecvente in randul populatiei Romaniei. De aceea, pentru a veni in sprijinul pacientilor care sufera de hipertensiune arteriala medicii le recomanda cura cu plante medicinale. Acestea actioneaza prin mai multe mecanisme. Pe de-o parte, plantele medicinale scad frecventa cardiaca si induc vasodilatatia, fie la nivelul arterelor mari, fie la nivelul circulatiei periferice, iar pe de alta parte scad tensiunea arteriala si colesterolul, avand si efect diuretic.

Astfel, in tratarea hipertensiunii arteriale – stadiul I, hipertensiunii de stres a tinerilor, hipertensiunii oscilante a varstnicilor si hipertensiunii arteriale aparute in preajma menopauzei sunt recomandate plante precum vascul, talpa gastei, usturoiul si maslinul. in categoria plantele eficiente in lupta hipertensiunii arteriale se incadreaza tarhonul, sunatoarea si roinita, traista ciobanului, paducelul si lavanda. Aceste plante au proprietati diuretice, hipotensoare, diaforetice, vasodilatoare coronariene si anticoagulante. in acelasi timp, plantele aduc un aport deosebit de saruri minerale.

in ceea ce priveste colesterolul, medicii recomanda plante precum frunzele de maslin, de anghinare, de rostopasca, rizomi de gimbir si usturoiul. Acestea reduc biosinteza de colesterol in organism si ajuta metabolizarea colesterolului la nivel hepatic. De asemenea, persoanele cu colesterolul ridicat pot consuma plante ca ceaiul verde, sulfina, papadia, rozmarinul, urzica si coada calului.

in Romania, bolile cardiovasculare reprezinta principala cauza de mortalitate. De asemenea, in ultima perioada s-a inregistrat si o crestere a incidentei acestora, aproximativ 40 din 100 de persoane sufera de boli cardiovasculare, potrivit unor statistici ale Societatii Romane de Cardiologie .

Principala cauza a cresterii numarului bolilor cardiovasculare este reprezentata de modificarea stilului de viata, cresterea consumului de alimente cu incarcatura calorica mare, dar si incidenta mare a fumatului, sedentarismului si sporirea stresului cotidian. Pe de alta parte, conditiile meteorologice agraveaza bolile cardiovaculare. Mai exact, zilele caniculare cresc riscul declansarii accidentelor vasculare cerebrale si al agravarii insuficientei cardiace.