Durerile de burta sunt considerate in majoritatea cazurilor ca fiind semnele gastritei, ulcerului sau indigestiilor. insa, oamenii nu stiu ca durerile abdominale pot ascunde boli care nu au nicio legatura cu sistemul digestiv, cum ar fi diabetul, infarctul miocardic sau infectiile respiratorii cu streptococ.

Oamenii de stiinta din Australia au observat ca 35% dintre persoanele cu diabet s-au confruntat cu balonare si 27 % au avut crampe abdominale, constipatie sau diaree. Explicatia consta in faptul ca problemele digestive sunt date de neuropatia diabetica, o complicatie a diabetului care afecteaza nervii, chiar si pe cei care controleaza digestia si miscarile intestinale.

Infectiile respiratorii cu streptococ sunt frecvente mai ales in copilarie si in mod normal nu se manifesta prin dureri abdominale. insa sunt cazuri in care bacteria produce o inflamatie a nodulilor limfatici din abdomen. Un studiu realizat in Statele Unite ale Americii a aratat ca durerile abdominale s-au numarat printre simptomele a 27% din cei 190 de pacienti diagnosticati cu infectii respiratorii streptococice.

Infarctul miocardic poate avea de cele mai multe ori simptome inselatoare, mai ales in cazul femeilor, iar durerea de burta este una dintre aceste manifestari inselatoare. Potrivit specialistilor, durerea abdominala iradiaza de la nivelul inimii. De asemenea, printre simptomele atipice infarctului miocardic se numara balonarea, arsurile gastrice, greata si voma.