Hepatita la copii

0
292

Dr. Mihai Munteanu, medic primar pediatru, Spitalul Budimex

Exista mai multe tipuri de hepatite in perioada copilariei: hepatite medicamentoase (de exemplu la administrarea de paracetamol), tezaurismoze (boli care acumuleaza in ficat diverse substante care determina hepatite in perioada neonatala), alte boli sunt cele prin deficite enzimatice (cea mai frecventa fiind boala Wilson).
Cele mai cunoscute sunt hepatita de tip A, hepatita de tip B (se practica vaccinarea), hepatita C, hepatita D (coexista cu hep B). Hepatita A este „boala mainilor murdare”, virusul se raspandeste usor de la o persoana la alta in conditii sanitare precare si poate contamina apa si hrana. Apare deseori in gradinite sau scoli.
Hepatitele acute au urmatoarele simptome: scaun decolorat, stare de rau, pierderea poftei de mancare, dureri abdominale, urina de culoare inchisa, ingalbenirea pielii si a ochilor. Hepatitele cronice prezinta la randul alte tipuri de simptome: oboseala, istoric de hepatita personal sau in familie, dureri in partea dreapta care evolueaza in timp.
Dr. Mihai Munteanu ne explica ce trebuie sa faca un parinte pentru a preveni hepatitele si care sunt pasii de urmat daca copilul a facut hepatita.

Articolul precedentO banca digitala europeana cu toate datele privind starea sanatatii a milioane de cetateni
Articolul următorVaccinul impotriva cancerului de col uterin, introdus la fetele de clasa a patra