Hepatita virala A este o boala infectioasa care afecteaza ficatul, fiind cauzata de conditiile improprii de igiena. Hepatita A este periculoasa pentru ca ea poate duce la contaminari interumane si se poate transmite foarte usor pe cale fecal -orala.

Persoanele care se expun la riscul contaminarii cu hepatita A sunt persoanele care fac parte din colectivitati inchise. De exemplu, „colectivitatile de copilasi, care nu se spala pe maini, care isi dau pachetel unul altuia sau care beau apa unul dupa altul se pot contamina intre ei”, a anuntat intr-un interviu pentru Sanatatea TV, prof. univ. dr. Mircea Diculescu, seful Sectiei de Gastroenterologie din cadrul Spitalului Clinic Fundeni.

Atunci cand un om se confrunta cu hepatita A, poate avea simptome precum oboseala, ingalbenirea extremitatilor, ingalbenirea ochilor, stare de epuizare, urina mai inchisa la culoare. Hepatita de tip A se poate manifesta agresiv, insa, in ciuda acestor aspecte ale bolnavului, Hepatita de tip A nu se cronicizeaza niciodata.

Tratamentul in hepatita A este in general unul alimentar. Alimentatia sanatoasa, in care vor fi evitate alimentele grele si alimentele grase, va ajuta la refacerea pacientului cu hepatita A. in cazul unei hepatite de tip A mult mai grava se va trece la solutii perfuzabile.

in Romania, hepatita A este inca foarte frecventa, cauza acestei boli fiind conditiile ingienico- sanitare necorespunzatoare sau precare. Riscul de contaminare cu hepatita A este foarte mare, iar infectiile accidentale pot oriunde sa apara. De aceea trebuie acordata o foarte mare atentie igienei.

Un articol pe acest subiect gasiti aici