Colegiul Medicilor din Romania (CMR), surprins de retragerea legii privind organizarea si functionarea sistemului sanitar din Romania, a propus un calendar de consultari in vederea elaborarii unui cadru legislativ care sa asigure echitatea si performanta in sistemul de sanatate.

Reprezentantii Colegiului Medicilor considera ca motivele enuntate in privinta retragerii legii sanatatii au fost false. Astfel, Colegiul Medicilor vine cu precizarea ca „medicii din Romania intr-o proportie covarsitoare nu se opun reformarii sistemului de sanatate. Dimpotriva, intotdeauna au avut disponibilitatea de a participa la o asemenea reforma. Medicii din Romania se opun unor masuri care pot sa creasca riscurile pentru sistem si se opun unor metode autoritariste, care exclud dezbaterile reale si politizeaza excesiv sanatatea. De aceea, afirmatia potrivit careia majoritatea medicilor nu doresc reforma nu reflecta realitatea si o respingem cu indignare”, se arata intr-un comunicat de presa al CMR.

” Este cel putin ilar ca dupa ce reprezentantii corpului profesional, in intalnire la Ministerul Sanatatii, si-au aratat disponibilitatea de a participa cu expertiza lor la o constructie legislativa solida, tot ei sa fie acuzati ca fiind unul din factorii decisivi care au determinat retragerea legii. Este foarte clar ca atat timp cat medicii sunt nemultumiti, personalul medical este nemultumit, pacientii sunt nemultumiti, lucrurile nu merg bine si sunt necesare schimbari in sistem, dar in acelasi timp aceste schimbari trebuie facute de o asemenea maniera incat sa nu distrugem sistemul”, a declarat prof. univ. dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania.

in plus, CMR isi arata disponibilitatea de a participa la orice initiativa civica sau institutionala de elaborare a unei legi cadru in sanatate.