Hemofilia, boala ereditara intalnita mai frecvent la barbati

0
38

Hemofilia este o boala ereditara intalnita mai frecvent la barbati decat la femei. Hemofilia apare in general in copilarie, fiind usor de depistat dupa caracteristica sa unica: sangerarea prelungita, care nu poate trece neobservata de parinti.

„in momentul in care remarca aceasta sangerare, parintele isi va duce copilul la medic pentru investigatii si pentru confirmarea bolii. Fiind o boala transmisa genetic, copilul se naste cu ea. Mai mult decat atat, parintii ar trebui putin educati in ceea ce priveste hemofilia pentru a sti ce sa faca la orice modificare a unei sangerari care, desi ar trebui sa se opreasca sau sa dureze o perioada mai mica de timp, continua sa aiba loc. O astfel de situatie ar trebui sa ridice niste semne de intrebare. intr-o astfel de situatie parintele ar trebui sa mearga la un medic competent. Diagnosticul este usor de adaptat prin anamneza si prin analizele de laborator, intr-un laborator de hemostaza competent”, a declarat pentru SanatateaTv.ro, dr. Radu Niculescu, seful Sectiei III Hematologie din cadrul Institutului Clinic Fundeni.

Chiar daca pune viata in pericol, totusi hemofilia este o boala ce poate fi tinuta sub control. Mai mult, specialistii recomanda ca parintii sau cei apropiati sa fie foarte atenti atunci cand observa la copii o sangerare care nu se justifica prin durata si prin cantitatea ei. „Atunci trebuie sa se ridice un semn de intrebare. Nu strica cu nimic sa mergi la un medic internism sau hematolog daca se poate, sa faci o coagulare. As vrea sa trag un semnal de alarma. Daca pui diagnosticul corect, din copilarie, atunci poti sa faci si o profilaxie, nu numai tratament. Acest lucru este foarte important. Daca ai grija sa nu apara aceste sechele, copiii se pot dezvolta normal. in caz contrar, in cazul hemartrozelor, bolnavii pot deveni aproape invalizi”, a mai adaugat dr. Radu Niculescu.

Ad in title
Articolul precedentMinisterul Sanatatii a inventariat si evaluat dispozitivele medicale din unitatile sanitare
Articolul următorIn Uniunea Europeana, rata de vaccinare impotriva HPV se mentine la un nivel scazut