Help Autism lansează campania ”Un dar necesar” de Ziua Internațională a Conștientizării Autismului

0
17

Asociația Help Autism, alături de organizațiile din rețeaua RO TSA și Federația pentru Drepturi și Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist (FEDRA), lansează, cu prilejul Zilei Internaționale a Conștientizării Autismului, campania ”Un dar necesar”. Scopul campaniei este de ”a atrage atenția asupra nevoilor particulare pe care le au cele 30.000 de persoane cu autism din România”, potrivit unui comunicat de presă.

Campania se desfășoară sub îndemnul ”Atenția, înțelegerea, susținerea și acceptarea sunt cele mai de preț daruri. Hai să le oferim împreună persoanelor neurodiverse!”.

Astfel, clădiri simbol din șase orașe din țară vor fi iluminate în albastru – culoarea autismului -, pentru a atrage atenția asupra problematicii la nivel național. De asemenea, grădinițele și școlile țin ore de lectură pentru a încuraja înțelegerea și acceptarea colegilor cu autism, iar companiile preiau iluminarea în digital și organizează acțiuni pentru angajați și clienți. În același timp, artiștii invită publicul iubitor de cultură și muzică să susțină programele de terapie, iar ONG-urile organizează diferite acțiuni în centrele lor și invită românii să facă propriile daruri necesare copiilor, adolescenților și adulților cu autism.

”Am identificat aceste nevoi ca fiind esențiale pentru ca persoanele cu autism să fie real ajutate și integrate în comunitate. Este o campanie în care fiecare se poată implica cu Un Dar Necesar – un gest de atenție, înțelegere, susținere și acceptare. Acest gest poate fi o donație sau un mesaj de susținere făcut pentru un copil pe care îl cunoști, pentru organizația locală sau pentru structuri naționale, poate fi un gest individual sau din partea companiei pe care o reprezinți”, a declarat Raluca Bogdan, manager comunicare Help Autism, în comunicat.

Inițiativa Noaptea Albastră a Autismului a ajuns în 2021 la cea de-a V-a ediție, demers inițiat de Asociația Help Autism și Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură, cu implicarea rețelei RO TSA și FEDRA.

Totodată, organizațiile au trimis un memoriu către autorități prin care cei aproape 100 de semnatari solicită o atenție mai mare și o implicare responsabilă a politicienilor.

”Cea mai răspândită tulburare a copilăriei este și cea mai neglijată problemă de sănătate  publică. Decontarea orelor de terapie este infimă: un copil cu autism face între 2 și 4 ore pe zi de terapie pentru o perioadă de câțiva ani, nevoile lor fiind acoperite aproape exclusiv de familie și de asociațiile non-profit cu sprijinul partenerilor lor”, mai menționează reprezentantul Help Autism.

 

Articolul precedentGheorghiță: Nu este cazul ca persoanele vaccinate să renunțe la mască. Ar fi o decizie greșită
Articolul următor2 aprilie, Ziua Internațională a Conștientizării Autismului