2 aprilie, Ziua Internațională a Conștientizării Autismului

0
395

Ziua Internațională a Conștientizării Autismului este marcată anual în data de 2 aprilie, din 2007, la inițiativa Organizațiilor Națiunilor Unite (ONU).

Tema din acest an a Zilei Internaționale a Conștientizării Autismului este ”Includerea la locul de muncă: Provocări şi oportunităţi într-o lume post-pandemie”, potrivit un.org.

”Pandemia de COVID-19 a expus şi a accentuat inegalităţi evidente în întreaga lume, mai ales când este vorba despre venituri şi distribuţia averii, accesul la asistenţă medicală, protecţie conform legii și incluziune politică. Persoanele cu autism s-au confruntat mult timp cu multe dintre aceste inegalități, care au fost doar exacerbate de pandemie. Este o problemă agravată de practicile de angajare discriminatorii recunoscute de mult și de mediile la locul de muncă care prezintă obstacole majore pentru persoanele cu autism; toate acestea contribuind la șomajul sau subocuparea severă a unei mari majorități a adulților din spectrul autismului”, scrie un.org.

Cele 17 obiective de dezvoltare durabilă adoptate de liderii mondiali la Organizația Națiunilor Unite în 2015 oferă un plan pentru abordarea provocărilor majore cu care se confruntă lumea, inclusiv strategii pentru reducerea inegalităților care împiedică prosperitatea oamenilor și a planetei. Unul dintre obiectivele Obiectivului de dezvoltare durabilă 8 (ODD 8) – ”Munca decentă și creșterea economică” – este promovarea ocupării depline și productive și muncii decente pentru toți, inclusiv pentru persoanele cu dizabilități. Articolul 27 din Convenția ONU cu privire la drepturile persoanelor cu dizabilități recunoaște, de asemenea, „dreptul persoanelor cu dizabilități de a lucra, în condiții egale cu ceilalți” și la un „mediu de lucru deschis, inclusiv și accesibil persoanelor cu dizabilități”.

Unii angajatori au lansat recent programe incluzive de ocupare a forței de muncă, adaptate pentru persoanele cu diagnostic de autism și afecțiuni conexe, cum ar fi ADHD, TOC etc., adesea denumite persoane neurodivergente. Pe baza experienței dobândite din aceste programe și motivată de dorința de a fi atât de responsabili social, cât și de a obține un avantaj competitiv, beneficiind de abilitățile și abilitățile unui fond de talente mai diversificat, un număr din ce în ce mai mare de angajatori creează acum modele pentru a face ca locul de muncă şi practicile de angajare să fie mai incluzive în general.

Pandemia de COVID-19 a influențat, fără îndoială, eforturile companiilor de a implementa aceste noi modele, într-un moment în care economia internațională trece prin cea mai gravă recesiune economică de după marea depresie, cu pierderea a sute de milioane de locuri de muncă. În același timp, noile moduri de lucru, inclusiv munca la distanță și utilizarea noilor tehnologii, au creat oportunități pentru angajații din spectrul autismului care anterior aveau dificultăți în a prospera în mediile tradiționale la locul de muncă.

Ziua Mondială de Conștientizare a Autismului din 2021 va aborda aceste probleme printr-un eveniment virtual care va include discuții cu paneluri moderate cu persoane din spectrul autismului care au experimentat astfel de provocări și au văzut aceste noi oportunități pe piața muncii.

Evenimentul este organizat de Departamentul ONU pentru Comunicații Globale și Departamentul ONU pentru Afaceri Economice și Sociale, în colaborare cu Fundația Specialisterne.

Tulburarea din spectrul autist (TSA) este o dizabilitate de dezvoltare care poate duce la dificultăți sociale, de comunicare și de comportament. Persoanele cu TSA pot comunica, interacționa, se comportă și pot învăța în moduri diferite de majoritatea oamenilor. Abilitățile de învățare, gândire și rezolvare a problemelor persoanelor cu TSA pot varia. Unele persoane cu TSA au nevoie de mult ajutor în viața lor de zi cu zi, alții au nevoie de mai puțin, potrivit CDC.

 

Articolul precedentHelp Autism lansează campania ”Un dar necesar” de Ziua Internațională a Conștientizării Autismului
Articolul următorMarea Britanie: Sechelele după COVID-19 au adus înapoi la spital peste o treime dintre pacienții vindecați